PALE MASKE! ĐUKANOVIĆ POKAZAO PRAVO LICE: Crna Gora treba da ima svoju crkvu odvojenu od SPC

Autor: Tanjug

Svet

14.02.2020

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Crna Gora treba da ima svoju prvoslavnu crkvu, odvojenu od Srpske crkve i Srbije, da bi učvrstila svoj nacionalni identitet", izjavio je predsednik Milo Ðukanović za AFP.

RepublikaFoto: youtube.com/ Predsjednik Crne Gore
Milo Đukanović

Ðukanović je to rekao povodom protesta koji u Crnoj Gori traju duže od mesec dana, a koje organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, nezadovoljna usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti.

- Dugotrajne tenzije u vezi s tim problemom eksplodirale su kada je vlada u decembru usvojila zakon koji bi mnoge najstarije manastire i crkve mogao da pretvoriti u državnu imovinu u Crnoj Gori, što je pokrenulo masovne proteste - prenela je televizija Frans24 na svom portalu.

Napominje se da SPC, čije glavno sedište je u Beogradu, nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. od Srbije sa kojom je bila gotovo 90 godina u zajednici, i dalje okuplja najveći broj pravoslavnih vernika.

Ðukanović u intervjuu francuskoj agenciji optužuje sveštenstvo SPC da potkopava njegove napore na konsolidaciji 14-godišnje nezavisnosti zemlje.

 

 

- Srpska pravoslavna crkva je među važnim instrumentima koje ideolozi koriste u velikosrpskom nacionalizmu protiv Crne Gore, protiv crnogorske nezavisnosti, protiv njenog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta - kaže Ðukanović.

Njegova namera je da po ugledu na ukrajinsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori formira autonomnu pravoslavnu crkvu Crne Gore, što bi, kako tvrdi, "ujedinilo sve pravoslavne vernike, i one srpske i one crnogorske nacionalne pripadnosti".

Agencija napominje da u Crnoj Gori gotovo jednu trećinu čine stanovnici srpske nacionalnosti.

Podseća se da je crnogorska pravoslavna crkva registrovana početkom 90-tih godina prošlog veka, nepriznata od pravoslavnih centra moći, kao i da je njen uticaj još uvek slab, a vernici malobrojni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Brka

16.02.2020 12:38

Hoće državnu crkvu u kojoj će on da bude Bog.

Odgovori 22 0
Brane

17.02.2020 16:14

@Brka - Pa on je već Vrhovni 30 godina u državi CG. Šta hoće više? Porasli mu apetiti.

Odgovori 17 0
Mirko

17.02.2020 21:26

Milo je Bog u državi Crnoj Gori. A sada hoće da bude i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.