Milu se omakla istina! Priznao da je Crna Gora bila srpska država

Autor:

Svet

19.02.2020

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski predsednik Milo Đukanović priznao je ono od čega beži ko đavo od krsta: da je Crna Gora srpska država!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Naime, posle neformalne večere sa liderima EU i zapadnog Balkana, on je novinarima rekao da bi neki da se "Crna Gora vrati u status nacionalne države, preciznije, srpske države, kojom će upravljati Srpska pravoslavna crkva".

- Naspram onog što mi kao Vlada zastupamo da i dalje razvijamo građansku državu, multietničko društvo koje će biti sastavni deo evropske, evroatlanske zajednice, neki bi da nas vrate u prošlost - rekao je Đukanović.

Diktator iz Podgorice očigledno nije zaboravio svoje korene, kojih se u novije vreme stidi i pokušava da od srpskog naroda u svojoj državi napravi novu, veštačku naciju, a uz svesrdnu pomoć nacionalnih manjina.

- Ova izjava iz istorijskog ugla je u potpunosti neutemeljena jer je krajnje nerealno očekivati da bilo koja država sada postane teokratija. Crna Gora je je bila deo srpskog etničkog prostora od ranog srednjeg veka i ono što vlast trenutno pokušava je osuđeno na neuspeh - kaže za Srpski telegraf istoričar Dejan Ristić.

On dodaje da, kada se društvo ili nacija zanesu i pokušaju da izbrišu istoriju, desi se istorijski bumerang.

- Obično je istorija ta koja posle njih izbriše. Ne može se ratovati sa istorijskim činjenicama - zaključuje Ristić.

Na sopstveni narod u međuvremenu se ostrvio crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković, koji kaže da je Zakon o slobodi veroispovesti iskorišćen da se protiv Crne Gore "povede krstaški rat". Tu tvrdnju Bošković temelji na, kako je rekao, ikonografiji koja se može videti na protestnim litijama, ali i iscrtavanju srpskih motiva širom Crne Gore, prenosi portal RTCG.

Prema njegovim rečima, Zakon o slobodi veroispovesti ima za cilj da se Crna Gora vrati u srednji vek, dok odnose sa Srbijom, nakon svih dešavanja, ocenjuje kao najlošije od obnove nezavisnosti.

- Vidimo kako se označava teritorija Crne Gore kao srpske države, vidimo crtanje srpskih motiva - rekao je Bošković.

Zbog toga su poruke koje u poslednje vreme stižu iz Beograda o pomoći srpskom narodu i SPC, tvrdi Bošković, dodatak priči da se što više građana na popisu stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine izjasni kao Srbi.

Povodom masovnih litija srpskih vernika oglasio se i mitropolit volokomalski Ilarion, predsednik odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, koji je rekao da će Ruska pravoslavna crkva uvek biti uz srpsku u "plemenitoj, svetoj borbi" koju vodi u Crnoj Gori.

- Vlasti su se okrenule protiv svog naroda i narod je izašao na ulice - rekao je mitropolit.

On je rekao da SPC danas prolazi period teških iskušenja u Crnoj Gori i da se tu ponavlja ono što se dešavalo u Ukrajini.

- Tadašnji predsednik odlučio je da stvori novu crkvu. Pretrpeo je žestok poraz, ali je svojom delatnošću naneo veliku štetu Crkvi - dodao je Ilarion.

On je naveo da se nešto slično dešava u Crnoj Gori, gde je vlast "usvojila diskriminatorski" zakon koji joj omogućava da bogomolje "oduzme od zakonite crkve i da ih da bilo kome".

Uslovni otkaz zbog trobojke

Učiteljica Osnovne škole iz Bara Rada Višnjić, koja je učenicima na času zadala da nacrtaju trobojku, dobila je uslovni otkaz, saopštila je direktorka škole "Jugoslavija" Biljana Vukmanović.

Višnjićeva će definitivni otkaz dobiti ukoliko u narednih šest meseci učini težu povredu radne obaveze, pojasnila je direktorka.

Krst od 36.000 šibica!

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić je na Tviter nalogu objavio fotografiju nepoznatog mladića iz Danilovgrada, koji je napravio krst od 36.000 šibica.

Milačić je uz sliku napisao: "Narod Crne Gore nastavlja da pomera granice!"

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading