BRUKA! Udarili na svetinje i srpski narod: Uhapsili dedu jer je nacrtao zastavu Srbije!

Autor: informer.rs, Republika

Svet

08.03.2020

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikšićanin Vidoje Kisić (73) uhapšen je prošle nedelje jer je u blizini svoje kuće nacrtao zastavu Srbije i zbog toga će morati na sud!

RepublikaFoto: twitter.com/7cafemontenegro
Foto: Ilustracija

Vidoje smatra da crnogorska policija na ovaj način pokušava da zastraši građane i da ih ubedi da odustanu od litija za odbranu pravoslavnih svetinja.

On u ispovesti za Informer kaže da se trobojka oduvek vijorila u Crnoj Gori, a da srpska zastava sada, odjednom, smeta ljudima koji su na vlasti.

-Za mene je trobojka simbol slobode i ljubavi i pored svetinja samo nam je još ona ostala. Zato sam i rešio da ofarbam jedan zid u bojama naše zastave. Ubrzo su došli policajci i jedan moj komšija koju nije pripadnik organa reda. Policajac me je pitao "gospodine, crtate li", a ja sam rekao da crtam i da ću crtati, kaže Vidoje Kisić iz Nikšića.

Starinu je prijavio komšija koji je došao sa policajcima.

- Taj komšija je od skoro član DPS u Nikšiću, a ranije je bio u Crnogorskoj stranci kojom je do nedavno rukovodio Pavićević. Rekao sam mu "A ti si me prijavio, špijune?, a on je ćutao pognute glave, kaže Vidoje koji je nekoliko sati proveo u policijskoj stanici gde je saslušan. Policija mu je pisala prekršajnu prijavu i dobiće poziv za suđenje.

Policajci nisu uspeli da ubede Vidoja da odustane od litija. Ovo privođenje u njemu je probudilo još veći revolt.

- Ne plašim se da idem na litije. Stalno idem sa svojom porodicom. Litijama branimo naše svetinje od bezbožnog zakona. Meni litije odmaraju dušu i telo, nedavno sam sa suprugom i unucima hodao 24 kilometra, od manastira Ostrog do Sabornog hrama u Nikšiću, kaže Vidoje Kisić.

Za njega udar na svetinje predstavlja udar na srpski narod i Crnu Goru. Litije su, kaže, između ostalog, i mirni građanski protesti.

- Veru su nam preci ostavili i mi ćemo je unucima ostaviti. Ne mogu Crnu Goru da grade na diskriminaciji svete pravoslavne vere i otimanju svetinja. Hoćemo slobodu vere, da budemo ravnopravni sa ostalim narodima u Crnoj Gori. Naš narod je pod zakletvom da čuva svoje svetinje, a ako treba i svoje živote ćemo dati, kaže Vidoje koji je odmah nakon puštanja na slobodu u svom dvorištu nacrtao srpsku trobojku.

- Moje dvorište je moja imovina, pa da vidimo da li će me opet hapsiti, kazao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading