ZVER OSLOBODILA ZVER: Presudu Oriću doneo sudija koji je Srbe slao u logore

Autor: novosti.rs

Svet

11.10.2017

22:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija Šaban Maksumić, predsedavajući sudskom veću koje je oslobodilo Nasera Orića, bio je bivši vojni sudija koji je devedesetih godina sarajevske Srbe slao u logore.

RepublikaFoto: Tanjug/E. BURLOVIĆ
Izbegao pravdi: Naser Orić

Zbog njegove ratne biografije postoje i dve krivične prijave iz 2001. i 2005. koje su otišle u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iz Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo, kaže za "Novosti" Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pri vladi Republike Srpske.

On dodaje da je sudija Maksumić u ratu radio u kasarni "Viktor Bubanj" gde je sudio Srbima, a za vreme rata u delu ovog objekta je bio logor za Srbe.

- O njegovim presudama i torturama nad Srbima u logoru postoje i krivične prijave, ali stoje već više od deceniju u fioci Tužilaštva BiH - kaže Kojić.

On kaže da je Maksumić i "ključni čovek" u predmetu Orić, jer je 2009. potpisao rešenje o prebacivanju predmeta iz Okruznog tužilaštva Bijeljina u Tužilaštvo BiH na zahtev Orićevog advokata Vasvije Vidović. U obrazloženju je naveo da je štetno da se u Bijeljini vodi postupak zbog bošnjačkih porodica koje su pretrpele genocid u Srebrenici.


Kojić napominje da je to presedan u pravosuđu, jer inače prebacivanje predmeta traži Tužilaštvo BiH.

"Novosti" pišu da su u tročlanom sudskom veću bili i sudija Staniša Gluhajić, sudija iz Tuzle, kao i Vesna Jasenković, koja je čitav rat provela u Sarajevu, gde je posle radila u opštinskom sudu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading