Književnik Nikola Malović za Srpski telegraf: Otac Momo nije dao da zabrane Boga!

Autor: Nikola Malović

Svet

02.05.2020

20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otac Momčilo Momo Krivokapić, paroh kotorski i jedan od predvodnika litija za odbranu srpske crkve od režima Mila Đukanovića, iznenada je preminuo u 76. godini, a u četvrtak je sahranjen u naselju Škaljari. Njega i njegovog sina Nemanju, takođe sveštenika, nedavno je privodila policija zbog molebana, na kom su se vernici okupili u vreme zabrane kretanja.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Nikola Malović

Specijalno za Srpski telegraf od oca Moma se autorskim tekstom oprostio znameniti srpski pisac iz Boke Nikola Malović.

Minule sedmice je u Kotoru, glavnoj luci srednjovjekovne srpske države, u zalivu koji je u sastavu Crne Gore svega 75 godina, ne od koronavirusa, umro protojerej-stavrofor otac Momčilo Krivokapić (Herceg Novi, 1945. - Kotor, 2020), posigurno najobrazovaniji i najpoštovaniji Bokelj naših dana.

Ovaj duhovni i intelektualni gorostas, umjesto da postane profesor psihologije na Oksfordu čiju je stipendiju dobio 1969. pri kraju studija teologije u Beogradu, prihvata poziv i dolazi na službu u Kotor.

Vremenom je ustanovio da se u Kotoru, a ne na nekom drugom crnogorskom mjestu nalazi glava zmije, te je u vremenima kada su Boka i Crna Gora imale sveštenika na prste dvije ruke postao novovremenski apostol, pronalazeći ispod mletačke prašine vremena - pravoslavni sjaj, kad i mnoge Srbe, nalik fra Viti Kotoraninu, neimaru Dečana.

Oličavao je vjersku toleranciju u Boki. Srpske crkve nisu zvonile na katolički Veliki petak jer ni katoličke nisu na Veliki petak po starom kalendaru. Uzdigao je obrvu kada su zvona sa katoličkih crkava stala da proslavljaju pokradeni referendum 21. maja 2006, pitajući se, i pitajući susjede: Šta to proslavljate? Kad je vidio da susjedi daju da se jedna privatna kuća u Starom gradu Kotoru preuredi za potrebe takozvane crnogorske pravoslavne crkve, pitao je: Da li mislite da bi bilo u redu da i mi, premda nikad ne bismo, primimo kao sebi ravne predstavnike neke nekanonske Crnogorske katoličke crkve?!

Bokokotorskog namjesnika oca Moma, znanog pod tim imenom u narodu, ispratilo bi na vječni počinak more Bokelja i Crnogoraca, ali je upokojenje palo u doba od korone i zabrane saobraćaja između obalnih opština. Uprkos tome, čovjeka koji je poznavao svakog pravoslavca u glavu, ispratilo je manje more naroda, ali ipak more. Režimski su mediji javili kako je protiv svakog ožalošćenog podnesena prijava.

Otac Momo ostavio je ize sebe uređen sistem. Došavši u Kotor u doba kada je Bog bio zabranjen zakonom, došao je na nebo u doba kada je u Kotoru Bog zabranjen zakonom. U međuvremenu su litije prevlavile ulice gradova, i opet će.

Oče Momo, neka ti je laka zemlja kao pero masline. Hristos voskrese!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading