"Hapšenje vladike Joanikija podseća na hapšenje Hristovo": Građani se okupili ispred suda u Nikšiću u znak protesta

Autor: Tanjug

Svet

15.05.2020

19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle molebana u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, građani su se večeras okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću, u znak protesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Vladika Joanikije

Protojerej Radojica Božović poručio je, posle molebna, da se narod u Crnoj Gori trenutno nalazi na raspeću, ali da će, kako je kazao, vera pobediti, prenosi RTCG. Hapšenje vladike Joanikija, prema rečima Božovića, podseća na hapšenje Hristovo. On je dodao da se nada da će episkop Joanikije i sveštenici biti pušteni na slobodu.

Vladiki Joanikiju je određeno zadržavanje do 72 sata zbog litije koja je 12. maja održana na dan Svetog Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom. Pored njega u pritvoru su i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.


Sava Kostić, advokat Joanikija, posetio je danas u Centru bezbednosti Nikšić episkopa i sveštenike sa kojima je razgovarao o uslovima i postupanju prema njima tokom zadržavanja.

- Očekujemo, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, da nakon isteka 72 sata, po sili zakona, episkop Joanikije i sveštenici budu pušteni na slobodu. Bilo kakvo zadržavanje i minuta posle toga predstavljalo bi drastično kršenje osnovnih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, zakonicima, međunarodnim konvencijama, tako da verujem da će nadležni državni organi u skladu sa tim i postupati - rekao je Kostić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading