Ludilo mozga! Hrvati misle da su poreklom iz Persije

Autor: Republika

Svet

21.05.2020

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski ambasador u Iranu Drago Štambuk kaže da je "na temelju velikog broja odnedavno dostupnih izvora i činjenica" sklon verovanju da je u staroj Persiji bila hrvatska pradomovina.

RepublikaFoto: youtube.com/Top Destinations Croatia
Foto: Ilustracija

- Zvala se Harahvatija (grčki Araćosija ili Bela Indija) - rekao je Štambuk u intervjuu za Večernji list.

Prema njegovim rečima, Harahvatiju danas u jugozapadnom Avganistanu geografski okružuju grad Kandahar, reka Helmand i Hamunsko jezero na jugoistoku današnjeg Irana.

- Njome je za vreme zoroastranske ahemenidske dinastije kraljevao Vivana, saveznik Darija Velikog, koji je pomogao persijskom vladaru da savlada protivnika Vaišpatu. U Apadani, velelepnoj dvorani sa stubovima u Persepolisu, nalaze se neizrecivo vredni kameni reljefi koji predstavljaju i Darijeve hrvatske saveznike, a u stenama Bistuna, blizu Kermanšaha, klinastim pismom na tri jezika - staropersijskom, elamitskom i akadskom - ispod reljefnog prikaza Darija Velikoga urezan je tekst koji spominje Harahvatiju - tvrdi hrvatski ambasador.

Prema njemu, etnonim Hrvat staroiranskog je porekla, dok je hrvatski naziv ban takođe iranska reč i označava čuvara, narodnog vođu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading