PUTIN O SLUČAJU "AGROKOR": Škrtice, rešite odmah taj problem!

Autor: Tanjug

Svet

20.10.2017

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin na ručku s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, na kom je bio i glavni direktor Sberbanke Herman Gref, interesovao se za dug Agrokora ruskim bankama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kolinda tokom posete Putinu

Jutarnjem je, kako se navodi u tekstu, potvrđeno da je Putin u jednom trenutku, tokom radnog ručka, upitao Grefa koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama i dobio odgovor da je reč o 1,1 milijardi evra.

- A koliko godišnje zaraduje Sberbanka? - interesovao se Putin, na šta mu je Gref odgovorio: "12 do 13 milijardi evra". Putin se na to nasmejao i rekao: "Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda". Nakon toga se obratio hrvatskom i ruskom ambasadoru rečima: "Pa, u čemu je problem, rešite to odmah", prenosi Jutarnji.

Da se u Sočiju i Moskvi razgovaralo o Agrokoru, potvrdila je i Grabar Kitarović, rekavši da je pojasnila stavove hrvatske vlade.

- Naravno, lično ne učestvujem u rešavanju tog pitanja i ne mogu pregovarati u procesima kako će se to rešiti, ali spremna sam posredovati kako god mogu u razgovorima između Sberbanke i ovlašćenih institucija koje to rešavaju - kazala je.

Hrvatska predsednica je, kako dodaje list, ruskim domaćinima jasno rekla da država nije nacionalizovala Agrokor i da država ne može preuzeti na sebe dugove.

- Treba, međutim, omogućiti svima, pa i Sberbanci, da učestvuje u procesu koji je pred nama. Volela bih da to pitanje ne opterećuje međudržavne odnose izmedu Rusije i Hrvatske, jer to nije međudržavno nego korporativno pitanje. Reč je o funkcionisanju tržišne privrede, ali okolnosti su takve da je glavni cilj samog ''lex Agrokora'' bio da se osigura stabilnost ekonomije - dodala je Grabar Kitarović.

Međutim, predsednica smatra da u procesu postoje još određene nedoumice koje treba raščistiti i izrazila je želju da se i Sberbanka u to uključi.

Kada su je novinari u Moskvi pitali šta će biti ako se dokaže da je Sberbanka putem Agrokora učestvovala u pranju novca, odgovorila je da onda institucije treba da preuzmu inicijativu.

- U to politika ne sme da se meša, i o tome neću da spekulišem - rekla je Grabar Kitarović, a navodi Jutarnji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading