BAKIR: Muslimani da nađu odgovor na islamofobiju

Autor: Tanjug

Svet

21.10.2017

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da Evropa ne pripada samo hrišćanima budući da je hrišćanstvo stiglo u Evropu nekoliko vekova pre islama sa istog mesta.

RepublikaFoto: Tanjug
Preko noći postao filozof: Bakir Izetbegović

On je na tribini "Bošnjaci - evropski muslimani između islamofobije i ekstremizma" istakao da bi islamofobija, koja je samo deo ksenofobije kao primitivne mržnje prema drugom i drugačijem, čak izopštila i Isusa da danas dođe u Evropu jer je izgledao kao ljudi koji danas dolaze iz arapskih zemalja, a njegovoj majci Mariji bi bilo zabranjeno da studira na Sorboni jer je bila pokrivena, prenosi Fena. 

- Kada bi iz evropske kulture i identiteta izbacili komponentu koju su uneli muslimani ona ne bi bila kakvu je danas znamo. Taj doprinos se ogleda u matematici, astronomiji, hemiji, biologiji, filozofiji, muzici - jer kako bi džez i rok gitaristi svirali bez arapskog, muslimanskog instrumenta gitare ili kako bi prali ruke bez sapuna i slično - rekao je Izetbegović. 


Naglasio je da muslimani moraju da nađu odgovor na islamofobiju jer je Evropa i njihov kontinent, ali da, nažalost, islamski ekstremisti namerno daju materijal za prikazivanje muslimana kao terorista jer je Islamskoj državi cilj da izazove rat između muslimana i ostatka sveta, ali oni su apsolutna manjina u islamskom svetu i tiha većina treba da nađe odgovor. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading