Prvi rezultati izbor u Hrvatskoj: Plenkovićev HDZ ima veliku prednost, a ovo su ostale stranke koje ulaze u Sabor

Autor: Republika

Svet

05.07.2020

19:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena biračka mesta na 10. parlamentarnim izborima od sticanja samostalnosti, na kojima su učestvovale 192 liste sa 2.700 kandidata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrej Plenković

Državna izborna komisija (DIP) u 21 sat objavila je prv nezvanične rezultate. Prema njima vladajući HDZ premijera Andreja Plenković osvojio je 71 mandat, Restart 45, Most 4, Možemo 4, HNS 1, Reformsti 1, prenosi Jutarnji list.

Odmah nakon zatvaranja birališta objavljeni su rezultati izlaznih anketa prema kojima

Odmah posle objavljivanja izlaznih prvih rezultata, predsednik Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je sa liderima HDZ i SDP, Andrejem Plenkovićem i Davorom Bernardićem, piše zagrebački Jutarnji list.

List se poziva na nezvanične izbore iz kabinet Milanovića i navodi da detalji tih razgovora nisu poznati.

Prema izlaznim anketama, na današnjim izborima u Hrvatskoj najveće iznenađenje je koalicija Možemo, koja okuplja šest levih i zelenih stranaka, a prema tim anketama osvojila je osam mandata.

U izbornoj platformi Možemo nalaze se - Možemo, Nova levica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je NAŠ i Za grad.

Ova koalicija će svakako postati nova parlamentarna opcija, a kako se očekuje, i mogući deo vladajuće koalicije, pošto, kako sada stoje stvari, ni jedna lista nije osvojila apsolutnu većinu da bi sama formirala vladu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrej Plenković

Nepunih pola sata pre kraja glasanja građani su na mnogim biralištima čekali u redovima da obave svoju građansku dužnost. Prema podacima Državne izborne komisija (DIP) izlaznost u 16.30 sati bila je 34,04 odsto, što je tri odsto manje u odnosu na 2016.

Gledano po županijama najveća izlaznost je u tom periodu bila u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 37,84 posto, zatim karlovačkoj 36,79 posto i u Gradu Zagrebu 36,45 posto.

Prema izveštajima DIP izbori su protekli u najboljem redu, uz poštovanje zaštitnih mera od širenja koronan virusa, građani disciplinovani, birački odbori rade svoj posao.

Ovi izbori su održani nekoliko meseci pre redovnog roka uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj.

Neobično je i to što su ovi izbori održani u letnjem periodu, a poslednji rok za njihovo održavanje je bio decembar ove godine.

Hrvatska ima nešto manje od 3,9 miliona birača.

Građani su birali 151 poslanika u hrvatskom parlamentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading