NARKO-VLADA EDIJA RAME!

Autor:

Svet

26.10.2017

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narko-afera neviđenih razmera drma vladu Albanije, na čijem je čelu Edi Rama, jer nakon što je njegov bivši ministar policije Saimir Tahiri optužen za korupciju i veze s krijumčarima droge iz Habibaj klana, na površinu je isplivala informacija da je u čitav skandal umešan i aktuelni albanski šef energetike Damijan Gjiknuri.

Edi Rama

Kako su preneli mediji, klupko koje je tek počelo da se odmotava moglo bi da dovede direktno do Rame, za kog njegov prethodnik Salji Beriša tvrdi da kontroliše šverc droge u toj zemlji. Da stvar bude gora, o kriminalu i trgovini drogom godinama su ćutali ambasadori EU i SAD u Tirani Romana Vlahutin i Donald Lu, iza kojih, kako se navodi, stoji niko drugi do američki magnat Džordž Soroš.

Mediji bruje: Kriminal u Albaniji prikrivaju ambasadori SAD i EU u Tirani Romana Vlahutin i Donald Lu, koje podržava Soroš

Sve je počelo sredinom oktobra, kad je na Siciliji zbog šverca 3,5 tona kanabisa, municije i oružja u Italiju uhapšeno 11 lica iz Albanije. Među njima su bila i braća Moisi i Florijan Habibaj, rođaci doskorašnjeg šefa policije Saimira Tahirija.

U transkriptima njihovih presretnutih razgovora oni govore da su se čuli sa Tahirijem i da je on rekao da će "držati pod kontrolom lokalne albanske policajce kada zatreba".

- To nije sve. Dritan Zagani, bivši službenik granične policije u Vlori, kojem je Tahiri bio šef, bio je spreman da svedoči o Tahirijevom kriminalu još 2014. Tad je ipak sve zataškano. Zagani je pobegao u Bern i dobio azil, ali je opet spreman da svedoči.

On tvrdi da je Tahiri braći Habibaj i ostalim kriminalcima pomagao da tokom svakog putovanja iz Albanije u Italiju prenesu od 200 do 300 kilograma marihuane. Otkriva i da političari i danas koriste novac od kriminala, čak i za finansiranje izbora - prenose mediji.

Međutim, svi dokazi o toj aferi nisu bili dovoljni da albanski parlament dozvoli hapšenje Tahirija iako mu je skinut poslanički imunitet. Tako je on ostao zaštićen kao beli medved, a Rama je poručio da za Tahirija ima samo reči hvale.

Beriša: Rama krije u tunelima više od devet milijardi evra droge

Nedugo potom oglasio se bivši premijer Albanije Beriša, žestoko optuživši Ramu.

- Rama krije u tunelima više od devet milijardi evra droge. Optužbe protiv Tahirija su tačne, a ima argumenata i da je brat sadašnjeg ministra policije Fastmira Džafaja u lancu šverca droge - rekao je Beriša.

Tim povodom oglasio se i Tahiri istakavši da mu sve smešta Beriša, a stigao je i da zapreti stranim ambasadorima u Tirani da se ne mešaju u čitavu stvar "jer ih on poznaje".

Najjača mafija na svetu, gori i od Kolumbijaca

- oko 75 odsto svetskog tržišta narkotika nalazi se u rukama albanske mafije
- postoje dva tajna aerodroma sa kojih se marihuana prevozi do Italije
- italijanski mediji Albaniju zovu i "Kanabistan", jer se kanabis gaji na stotinama hektara zemlje
- narko-mafija nema jednog glavnog šefa, već su podeljeni u klanove, koji međusobno sarađuju
- oni deluju i na Kosovu, jugu Srbije, u Crnoj Gori, Grčkoj, Turskoj, ali i zapadnoj Evropi, sve do SAD i Kanade
- u izveštajima srpske policije navodi se da je kriminalnim grupama na Kosovu trgovina narkoticima porodični biznis
- operativni podaci svetskih organizacija za sada poznaju četiri najjača klana iz Albanije, kojima rukovode porodice Kula, Abazi, Borici i Brokaj
- pod njihovom komandom nalazi se gotovo 20 kosovskih "familija" koje zajedno kontrolišu ne samo šverc droge već i oružja, cigareta, kradenih vozila, prostituciju...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading