ČETNIČKI KOMANDANT PROTERAN IZ RUMUNIJE

Autor: blic.rs, Republika

Svet

15.11.2017

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bratislav Živković (42) koji se vodi i kao srpski, i kao ruski državljanin, proteran je u utorak iz Rumunije. Tamošnji sud je tako odlučio jer je ovaj pokušao da špijunira vojne objekte i dođe do poverljivih informacija, saopštile su rumunske vlasti.

RepublikaFoto: twitter.com/crna_gora_me
Četnik Branislav Živković

Živkoviću je zabranjen ulazak u Rumuniju i druge zemlje članice NATO u narednih 15 godina.

Živković, koji se predstavlja kao četnički komandant i koji je predsednik organizacije Četnički pokret proteran je iz Rumunije jer predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, potvrdili su predstavnici rumunske obaveštajne agencije (SRI). On je pokušao da dobavi poverljive informacije o vojnoj infrastrukturi u toj zemlji.

Kako je na konferenciji za medije rekao portparol Obaveštajne agencije Rumunije (SRI) Ovidiu Marincea, Živković je uhvaćen dok je fotografisao vojni radar na obali Crnog mora i pokušao da markira njegove GPS koordinate. On je, prema rečima portparola, bio zainteresovan i za vojnu bazu NATO "Mihail Kogalnicenau" u Konstanci, kao i za vojnu infrastrukturu Rumunije i njenih saveznika na jugoistoku te zemlje.

- Tokom 2017. godine Živković je nekoliko puta dolazio u Rumuniju sa ciljem prikupljanja informacija, koje su rizik i pretnja po nacionalnu bezbednost. On se spremao da oda državne tajne stranoj sili, organizaciji ili agentima i da postavi mrežu informatora na teritoriji Rumunije- rekao je Marincea.

Rumunska služba potvrdila je Živković nije uspeo da dođe nikakvih poverljivih informacijama.

- Sve aktivnosti izvodio je tajno, a modus operandi specifičan je za spijunažu. Specijalne mere preduzete od strane Rumunske obaveštajne agencije sprečile su curenje bilo kakvih poverljivih dokumenata ili informacija- kazao je portparol rumunske službe.

Prema informacijama rumunske službe Živković je sa svojim "četnicima" tokom 2014. i 2015. godine učestvovao je u borbama u Ukrajini na strani proruskih separatista. Kako su ranije preneli domaći mediji, njega su po povratku sa ukrajinskog ratišta u Srbiju u oktobru 2014. godine sačekali pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, koji su sa njim i drugim čalnovima njegovog pokreta obavili razgovore.

Prema podacima rumunske službe Živković je u Rumuniji boravio četiri puta tokom ove godine. U tu zemlju dolazio je iz Ukrajine ili Bugarske i svaki put je išao u grad Konstancu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading