ŠEKSPIR, HIMNA... Evo kako će izgledati komemoracija Slobodanu Praljku

Autor: b92.net

Svet

05.12.2017

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komemoracija Slobodanu Praljku, koji je izvršio samoubistvo u haškoj sudnici, biće održana u ponedeljak tačno u podne, u dvorani "Lisinski" u Zagrebu.

RepublikaFoto: youtube.com/ Index.hr Portal
Popio cijanid u haškoj sudnici: Slobodan Praljak

Kako prenose hrvatski mediji, pred četrdesetak generala koji će na komemoraciju doći u svečanim uniformama, o Praljku će govoriti njegovi prijatelji Miroslav Tuđman i Stanko Sopta.

Klapa Drača iz Mostara izvešće pesmu "To je zemlja dide mog", pre himne koju će otpevati klapa Svetog Juraja hrvatske ratne mornarice, a kako navodi Index.hr, recitovaće se i Šekspir... 


Portal net.hr čak navodi da će Gundulićevu "Himnu slobodi" odrecitovati glumac Dragan Despot, a na stolu će biti samo jedna ruža. 

Od Praljka, koji je u Hagu pravosnažno proglašen krivim za ratne zločine u BiH, javno će se oprostiti i Hrvatski generalski zbor. 

- Već nekoliko dana radimo na scenariju kako će to izgledati. Danas je to potvrđeno. Scenario je iskoordiniran sa porodicomi i najbližim prijateljima - kazao je za RTL Pavao Miljavac, predsednik zbora. 


Praljak se pre nedelju dana ubio u sudnici Haškog tribunala, popivši otrov, nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda na 20 godina zatvora za ratni zločin nad muslimanima u delu BiH. 

Šestorici čelnika takozvane "hrvatske republike Herceg-Bosne" Haški sud je pravosnažno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH: Prliću 25, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20 godina, Choriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora. 

Presuda je, pored toga, utvrdila i da je Hrvatska izvršila međunarodnu agresiju na BiH, te da je na čelu sa tadašnjim državnim vrhom, pre svega predsednikom Franjom Tuđmanom, počinila udruženi zločinački poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja dela BiH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading