IZETBEGOVIĆ: Spreman sam na saradnju sa Vučićem, ali...

Autor: Tanjug

Svet

18.12.2017

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović spreman je, kaže, na saradnju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali, kako kaže, ne na štetu BiH.

Vučić i Izetbegović - ko je na potezu?

- Spreman sam na dijalog i saradnju sa Vučićem, ali to ne znači da sam spreman dati bilo koji ustupak koji je štetan za interese BiH. Što se tiče frustracija, nakon tri i po decenije bavljenja politikom, a bilo je tu zaista svačega, i zatvora moga oca, i prljavog, neravnopravnoga rata, i kojekakvih laži i urota, malo šta me istinski frustrira i izbacuje iz ravnoteže - rekao je Izetbegović za list Danas.

Govoreći o poslednjem susretu u Beogradu, Izetbegović kaže da je predsednik Srbije očigledno bio razočaran njegovim stavom da pitanje Ugovora o državnoj granici između BiH i Srbije ne želi da se rešava, prema željama i interesima Srbije, nego na način da obe države ostvare svoje suverene interese i prava.

- Moj predlog je bio da odmah potpišemo Ugovor o državnoj granici kojim se postojeća granica između dve države potvrđuje i demarkira na mapama koje bi bile sastavni deo tog ugovora, jer to je granica koja je međunarodno priznata i neupitna u skladu sa članom 10 Opšteg kvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i prema Mišljenju broj 3 Arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji od 20. novembra 1991. godine - naveo je Izetbgović.

Otvorena pitanja duž državne granice, kaže, mogu se dogovorno rešiti bez ikakve razmene teritorije, na principima prekogranične saradnje, koristeći posebne mehanizme i režime koji bi vladali u pograničnim područjima od posebnog interesa za obe države, a koji su dobro poznati u međunarodnoj praksi i uspešno se primenjuju u EU, uključujući slobodan promet ljudi, roba i usluga, slobodan pristup organima i institucijama obe države za stanovništvo u pograničnim područjima, te slobodno obavljanje radova na postrojenjima i drugim nepokretnim i pokretnim objektima koji se nalaze uporedo u obje države u pograničnim područjima.

RepublikaFoto: Tanjug
Bakir Izetbegović

Izetbegović je ponovio da je spreman svim sredstvima da brani teritorijalni integritet i suverenitet BiH u slučaju da Republika Srpska pokuša da se otcepi.

A što se tiče želja i težnji, "snova", kako to kaže Dodik, one se neće ugasiti u dobrom delu srpskog korpusa, ali će biti prevladane kroz proces sazrevanja i prihvatanja realnosti

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading