DEKLARISANI USTAŠA U VLADI HRVATSKE

Autor:

Svet

28.12.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ante Jurić, predsednik australijsko-hrvatskog društva u Melburnu, imenovan je za člana saveta vlade za Hrvate izvan Hrvatske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vlada Hrvatske

Reč je o savetodavnom telu koje pomaže vladi u kreiranju i sprovođenju politike, aktivnosti i programa koji se tiču Hrvata izvan granica. Međutim, skandal je jer je reč o čoveku koji ne krije privrženost ustaškim idejama.

SLAVI OSNIVANJE NDH

Jurić, koji je već 20 godina na čelu hrvatskih iseljenika u Melburnu, poznati je obožavalac lika i dela Ante Pavelića, za koga je on bio jedan od najvećih Hrvata u istoriji. Svake godine 10. aprila u prostorijama društva koje je do 2006. čak nosilo ime utemeljivača ustaškog pokreta, proslavlja osnivanje fašističke NDH. U kancelariji čak drži Pavelićeve slike i bistu, a izjavljivao je i da mu duguje svu zahvalnost jer on danas ne bi bio Hrvat da nije bilo njega. 

Miodrag Linta, predsednik Saveze Srba iz regiona, kaže da je to samo jedan u nizu funkcionera ustaša koje je hrvatska vlada primila u svoje redove.

- Ja se uopšte više ne iznenađujem takvim vestima. Bio bih iznenađen da su postavili ljude od integriteta koji osuđuju ustaštvo i fašizam. Ovo je samo još jedna u nizu hrvatskih vlada koja ne samo da prećutno odobrava već u nekim stvarima i otvoreno podržava ideologiju hrvatskog nacifašizma. Ne mogu se nabrojati svi njihovi ispadi. Imali smo slučaj table "Za dom spremni", koju su samo premestili, što je još veća uvreda, posete Blajburgu, ministre koji idu na koncerte Marka Tompsona - navodi Linta.

EU ĆUTI

Prema njegovim rečima, EU bi trebalo da reaguje i zabrani tako nešto, ali je uveren da od toga neće biti ništa.

- U ovoj složenoj međunarodnoj situaciji, gde imate sukob zapadnih sela sa Amerikom na čelu i Rusije sa druge strane, svako ko je lojalan saveznik SAD, NATO pakta i EU ima tu privilegiju da će mu se ćutati na veličanje fašizma s jedne strane i na sistemsku diskriminaciju i kršenje prava stotine hiljada proteranih Srba s duge strane - zaključuje Linta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading