Hrvati bi da Titovu petokraku proglase simbolom fašizma!

Autor:

Svet

27.02.2018

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi hrvatske Komisije za suočavanje s prošlošću snažno su se založili da se dva dana uoči odluke o zabrani ustaških simbola poput "U" ili "Š" i čuvena komunistička petokraka režima Josipa Broza Tita izjednači sa fašističkim obeležjima.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Government of India
Josip Broz Tito

Taj skandalozni predlog ipak je izazvao raskol unutar komisije jer su pojedini njeni članovi tvrdili da je "pod petokrakom sprovođena velikosrpska agresija tokom rata u Hrvatskoj", dok su drugi istakli da je taj znak višeznačan i da je on simbol borbe protiv fašizma.

Stav drugih je zastupljen i u presudi Evropskog suda za ljudska prava, ali je pitanje kakva će odluka na kraju stupiti na snagu u Hrvatskoj.

RepublikaFoto: facebook.com/SFRJ suveniri
Simbol borbe protiv fašizma

Inače, Hrvatska je bila primorana da osnuje komisiju kako bi ona donela odluku o korišćenju ustaškog pokliča "Za dom spremni", koji su koristile ustaše u Drugom svetskom ratu. To se desilo nakon postavljanja skandalozne ploče u Jasenovcu, na kojoj su stajala ustaška obeležja.

Pojedini članovi komisije tvrde da je "pod petokrakom sporovođena velikosrpska agresija tokom rata u Hrvatskoj"

Komisija bi odluku trebalo da donese 1. marta, a mediji spekulišu da će članovi ipak postići konsenzus i napominju da takva preporuka nije obavezujuća za vladu i premijera Andreja Plenkovića, koji je i bio inicijator njenog formiranja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading