MLADEN IVANIĆ: Sastanak u Mostaru značajan, otvorene mnoge teme

Autor: Tanjug

Svet

09.03.2018

23:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Član predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je sastanak trilaterale u Mostaru, prvi posle šest godina na tom nivou, bio značajan i da su otvorene mnoge teme.

RepublikaFoto: youtube.com/Sanela Prašović Gadžo
Zadovoljan: Mladen Ivanić

Posle susreta zvaničnika Srbije, Hrvatske i BiH za "Politiku" kaze da od prvog sastanka nije realno očekivati ogromne pomake, ali da je probijen led i da nije bilo negativnih komentara.

- Razgovori između nas petoro bili su veoma direktni i otvoreni, ogroman broj tema je otvoren. Znacajno je i to kada se tema otvori, jer druga strana makar čuje i shvati vaznost interesa. Razgovarali smo o obnavljanju pruge Beograd-Zagreb, granicama, mostu na Gradišici, ubrzanju carinskih procedura, nukleranom otpadu... - naveo je Ivanić.

Svi su čuli te teme i deo toga počeće polako da se rešava iza scene, rekao je Ivanić i izrazio uverenje da će u narednih 15-ak dana biti prvih efekata po pitanju mosta u Gradišci. 


Kaže da se razgovaralo i o auto-putu Beograd-Sarajevo.

Napominje da je u razgovorima u Istanbulu ocenjeno da je najbolje rešenje graditi oba pravca preko Tuzle i preko Višegrada, a turska strana treba da razgovara sa entitetskim vlastima o modalitetima izgradnje.
RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Sastanak u Mostaru

- Turska ima snažnu potrebu da ima dobre odnose sa Srbijom, pokušava da razbije tabue da se drži samo Bošnjaka, iako se definitivno drži Bošnjaka, ali pokušava da pokaže otvorenost prema Srbiji i ozbiljnost priče o tom auto-putu dobija na težini posebno zato što je u to uključena Srbija i predsednik Aleksandar Vučić - navodi Ivanić.


Na pitanje kako razume stav Izetbegovića o razgraničenju, kada su u pitanju hidroelektrane, pa i arbitraža, kaže da BiH o tome trenutno nema stav. 

- Insistiram na razgovorima. Srbija ne traži nikakvu promenu granice samo korišćenje na određeni broj godina da ne bi nastajale komlplikacije svaki put kada treba popraviti nešto na hidrocentralama - rekao je Ivanić i dodao da Beograd ima korektan predlog, da je Čović blizak tome, a Izetbegović još nije.

- Što se tice razmene teritorija oko Rudog mislim da bi to nama najpre trebalo da bude korisno, jer imamo enklavu okruzenu Srbijom - smatra Ivanić i navodi da još nije odgovoreno na ponudu Srbije, a nema ni stava komisije BiH.

On ocenjuje da je napravljen osećaj kao da BiH nesto daje, iako nije tako.

- Samo se dogovaramo da ispravimo nelogičnosti menjajući metar za metar i to na teritoriji gde živi srpski narod. Nisam siguran da postoji spremnost da se te stvari otvore, a to bi bilo značajno za BiH i pomoglo da se reši tezi problem granica sa Hrvatskom na moru i kod Kostajnice - ukazuje Ivanić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading