NEPRIMERENO: Kolinda uvredila SRBE, HRVATE I EU skandaloznom izjavom!

Autor:

Svet

14.03.2018

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nazvala je ustaške begunce koji su takozvanim pacovskim kanalima bežali za Argentinu nakon sloma fašističke Nezavisne Države Hrvatske – "Hrvatima koji su našli slobodu".

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Kolinda Grabar Kitarović

Kitarovićeva je tokom posete Argentini poručila da su "nakon Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodu hrvatskog naroda i domovine".

Hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina smatra da je reč o skandaloznoj izjavi.

- Predlažem da u ambasadama SAD i Nemačke pregledaju njene izjave, jer nam one kvare odnose sa tim i mnogim drugim zemljama - ističe Jakovina.

On napominje da u Argentini postoje stara i nova emigracija.

Stara je došla na prelazu iz 19. u 20. vek i pre Drugog svetskog rata.

Ali, oni koji su pobegli nakon Drugog svetskog rata takozvanim pacovskim kanalima, poput poglavnika Ante Pavelića i ustaških funkcionera ili Adolfa Ajhmana, bili su fašistički zločinci.

- Predsednica misli da je tamo cvetalo cveće, ali Argentina je tada bila vojna diktatura generala Huana Perona i nije bilo demokratije, ali je bilo mnogo sličnosti sa Musolinijevom Italijom, u kojoj je Peron bio vojni ataše - kaže Jakovina, prenose hrvatski portali.

Kitarovićeva se u više navrata "udvarala" desničarskim glasačima, pa je branila ustaški pozdrav "Za dom spremni!", davala intervjue radikalno desnim medijima koji promovišu ustašku ideologiju i izvinjavala se zbog srpskih čokoladica u Hrvatskoj.

Kako pojedinci kažu bilo bi iznenađujuće da nije ispalo tako, a sve se pretvorilo u jednu veliku spoljnopolitičku blamažu za Hrvatsku.

Kolinda je pala na prvoj stanici u Argentini, a putuje još i u Čile i u Brazil.

Iz reakcija ekstremno desnog poslanika u Saboru Zlatka Hasanbegovića na kritike koje su Kolindi upućene u javnosti jasno se vidi da je u Argentini pogodila pravi ton.

On je novinarima u Saboru izjavio da je "predsednica ponovila ponovila notornu činjenicu da deo Hrvata nije podelio sudbinu onih koji su bili podvrgnuti masovnim izvansudskim smaknućima već da su pronašli slobodu u novoj domovini i to je činjenica'', te da je ''nekima očigledno žao što svi Hrvati nisu poubijani i likvidirani 1945. godine''. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading