NATO UVLAČI MAKEDONIJU čak i ako Grci ne pristanu!

Autor:

Svet

22.03.2018

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO će u svoje redove po svaku cenu uvući Makedoniju čak i ako ta zemlja ne reši u skorije vreme spor o imenu sa Grčkom jer je cilj Alijanse, kako tvrde izvori iz Skoplja, da što pre odvoji južne srpske susede od ruskog predsednika Vladimira Putina i njihovu teritoriju zatrpaju svojim jedinicama. Zbog toga su čelnici Severnoatlantskog saveza već skovali plan B i osmislili kako da uključe Makedoniju u svoje redove i u slučaju da se Skoplje i Atina ne dogovore o promeni imena te zemlje. Na tome, podsetimo, Grci insistiraju, pa su godinama i blokirali put Makedonaca u NATO i EU, ali je Alijansa sada očigledno rešila da ignoriše zahteve svoje članice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Severnoatlantski savez hoće da okruži Srbiju

- Rešenje o nazivu Makedonije je sve dalje i to postaje jasno svima u Skoplju, Atini i Briselu, zbog čega postoji plan B za ulazak Makedonije u NATO - navodi grčki dnevnik Efimerida i dodaje da zasad postoje dve opcije.

Kocijas je sleteo u Skoplje diplomatskim avionom, što je prvi takav let na relaciji dve zemlje posle više od 20 godina

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šef nato, Stoltenberg

- NATO bi mogao da osmisli specijalni odnos sa Makedonijom ili prijem u redove Alijanse pod priznatom referencom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM). Međutim, uz to bi stajala fusnota da, kada se dogovori novi naziv države, ona bude oslovljavana tako - ističe Efimerida u trenutku kada grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas boravi u Skoplju radi iznalaženja rešenja za dugogodišnji spor zbog kog su odnosi dve zemlje bili u katastrofalnom stanju.

2008. NATO pozvao Makedoniju u članstvo

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

On je juče stigao u makedonsku prestonicu diplomatskim avionom, što je prvi takav let na relaciji dve zemlje posle više od dve decenije. Kocijas je vlastima Makedonije doneo grčki predlog za rešenje spora u kom su navedeni i predlozi budućeg imena zemlje naših suseda. Reč je o nazivima Nova Makedonija i Gornja Makedonija, pri čemu je, kako sada stvari stoje, za obe strane prihvatljiviji drugi predlog. Međutim, prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, više od polovine Grka ili 56,5 odsto protivi se da budući naziv države njihovih komšija uopšte sadrži termin Makedonija.

Makedonija bi u NATO mogla da ima poseban status ili da bude primljena kao BJRM uz fusnotu da je tako dok ne promeni ime

Podsetimo, makedonski premijer Zoran Zaev je sredinom ove nedelje istakao kako njegova zemlja nema nameru da odustane od članstva u NATO uprkos protivljenju Rusije "jer to želi većina naroda Makedonije".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading