Otvorena biračka mesta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj

Autor:

Svet

17.04.2024

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se budu otkrivali rezultati izbora, biće jasno kakav će politički pejzaž biti oblikovan u narednom periodu.

Otvorena biračka mesta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj

Foto: ATA Images

Hrvatska, zemlja sa oko 3,9 miliona stanovnika, danas je domaćin 11. parlamentarnih izbora od proglašenja nezavisnosti 1991. godine. Sa preko 6.500 biračkih mesta širom zemlje, građani će imati priliku da izaberu svoje predstavnike u Saboru do 19 sati, kada se zatvaraju biračka mesta i završava izborna tišina.

Ključni podaci o izborima

Izborni prag od pet odsto postavljen je kao merilo za ulazak u Sabor, koji broji 151 poslanika. Od tih 151 poslanika, 140 će biti izabrano sa teritorije Hrvatske, podeljene u 10 izbornih jedinica, dok će tri poslanika biti birana od hrvatske dijaspore u 11. izbornoj jedinici, a osam poslanika će biti izabrano od pripadnika nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici.

Manji broj kandidata i stranačkih lista

Ovogodišnji izbori beleže manji broj kandidata i stranačkih lista u odnosu na prethodne izbore, sa 165 prijavljenih kandidatskih lista, od kojih je 95 samostalnih stranačkih lista. Učešće ukupno 2.277 kandidata na izborima takođe predstavlja smanjenje u odnosu na prethodne izbore, a zanimljivo je da 44 odsto kandidata čine žene.

Niska izlaznost kao glavni izazov

Jedan od ključnih izazova ovih izbora jeste niska izlaznost, s obzirom da je od 3.733.283 birača sa pravom glasa, samo 3.511.086 osoba sa prebivalištem u Hrvatskoj. Pitanje je kako će se ova niska izlaznost odraziti na konačne rezultate izbora i sastav budućeg saziva Sabora.

Kako se budu otkrivali rezultati izbora, biće jasno kakav će politički pejzaž biti oblikovan u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading