NAJMOĆNIJI ČOVEK CRNOGORSKOG PODZEMLJA: Brano Mićunović je dugo bio NEDODIRLJIV, a tome svedoče i ove DVE izreke!

Autor:

Svet

19.04.2024

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikšićanin Brano Mićunović , koji je danas preminuo, već duže vreme važi za nedodirljivog i kontroverznog crnogorskog biznismena, a kakva je njegova reputacija svedoči i to što je ušao u moderne narodne izreke.

NAJMOĆNIJI ČOVEK CRNOGORSKOG PODZEMLJA: Brano Mićunović je dugo bio NEDODIRLJIV, a tome svedoče i ove DVE izreke!

Foto: Privatna arhiva

Pre nego što su svi pričali o škaljarcima i kavčanima Crnom Gorom, a i šire govorilo se “Kuda Zeta rijeka teče? Ona teče kuda Brano reče!”.

Pojedini poznavaoci društvenih prilika u Crnoj Gori Mićunovića označavaju kao gospodara Crne Gore iz senke koji ima svoju “vojsku”. Tvrdili su da je opasan i da se bez njegovog odobrenja ne može završiti nijedan ozbiljniji posao iz sive zone i da njegovo ime ne treba ni pominjati.

O tome svedoči još jedna izreka koja se odomaćila u narodu: “Nema kralja nema Tita, sad se ođe Brano pita”.

Podsećamo, pre nekoliko godina je celim regionom odjeknula kao bomba vest o Mićunovićevom hapšenju. On je lišen slobode u okviru kompleksa hotela “Splendid”, gde se nalazi i jedna od njegovih kockarnica, zajedno sa još nekoliko telohranitelja. Tom prilikom pronađena su dva pištolja i određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

 

Nikšićanin Branislav Brano Mićunović jedna je od najkontraverznijih ličnosti u regionu, dok je za jedne prdedstavljao "oličenje čojstva i poštenja", drugi ga nazivaju "bogom i batinom" svega na Balkanu.

Branislav Brano Mićunović je rođen 1953. godine u Nikšiću, i oženjen je Svetlanom sa kojom ima sina Đorđa i ćerku Andreu. 

Mićunović je u mladosti trenirao boks i bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade nekadašnje JNA. Sa grupom sugrađana sedamdesetih godina se zaputio za Novi Sad, gde je studirao ekonomiju i bio nerazdvojan sa Nikšićaninom Ratkom Butorovićem, vlasnikom FK "Vojvodina".

Na fakultetu se nije dugo zadržao, a put ga je odveo preko granice, gde su glavnu reč vodili ljudi sa ovih prostora: Vlastimir Vlasto Petrović, Dragan Jokso Joksović, Slobo Grbović, Dado Cerović, Ratko Đokić.

Ime Brana Mićunovića se prvi put dovelo u vezu sa nekim krivičnim delom kada je u Nemačkoj ubijen Stjepan Đureković 1983. godine, bivši direktor marketinga "INE". Njegovu likvidaciju, je navodno, organizovao lično Stane Dolanc, nekadašnji major KOS-a, ministar jugoslovenske policije i predsednik Saveta za zaštitu ustavnog poretka.

Iako se spekulisalo, nikada nije dokazano da iza te likvidacije stoje Mićunović, njegov kum Đorđe Giška Božović, Dragan Joksović, Ratko Đokić i Ranko Rubežić.

Poslednje godine 20. veka je proveo u Spužu, jer je osumnjičen za ubistvo. Optužbi je oslobođen, zajedno sa svojim prijateljem Zdravkom Lopušinom, da je u okrobru 2000. godine ubio Nikšićanina Radovana Kovačevića. Mićunović je bio vlasnik kockarnice u hotelu "Podgorica", gde je izbila krvava svađa. Na teret mu se stavljalo da je ispred Kliničkog centra u Podgorici, na do tada nezabeležen način, iz pištolja ubio ranjenog Kovačevića. Novinska fotografija sa suđenja bila je jedina prilika da šira javnost vidi kako uopšte Mićunović izgleda.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading