U DRUGOM KRUGU PREDSEDNIČKIH IZBORA PENDAROVSKI I ŠILJANOVSKA DAVKOVA! Kandidatkinja VMRO-DPMNE ostvarila duplu prednost!

Autor:

Svet

25.04.2024

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na birališta se opet izlazi 8. maja.

U DRUGOM KRUGU PREDSEDNIČKIH IZBORA PENDAROVSKI I ŠILJANOVSKA DAVKOVA! Kandidatkinja VMRO-DPMNE ostvarila duplu prednost!

Foto: Tanjug/AP

Na osnovu 99,85 odsto prebrojanih glasova na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, kandidat VMRO-DPMNE Gordana Šiljanovska Davkova osvojila je 40,08 odsto, dok je aktuelni predsednik Stevo Pendarovski osvojio 19,93 odsto podrške birača.

Njih dvoje će snage odmeriti u drugom krugu predsedničkih izbora 8. maja, za kada su zakazani parlamentarni izbori.

Kako je objavljeno na sajtu DIK, Šiljanovska Davkova osvojila je 362.650 glasova, a Pendarovski 180.296 glasova

Treće mesto zauzima Bujar Osmani koga podržava Evropski front sa 13,36 odsto glasova.

Na predsedničkim izborima učestovalo je sedam kandidata.

Jučerašnji predsednički izbori u Severnoj Makedoniji su sedmi po redu, a eventualni drugi krug predviđen je za 8. maj, za kada su zakazani parlamentarni izbori.  

Na predsedničkim izborima učestvovalo je sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.  

Kandidati su bili aktuelni predsednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Levica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.  

U birački spisak za predsedničke izbore upisano je 1.814.317 birača.  

Na predsedničkim izborima sučelila su se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva suprotstavljena politička bloka levog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanski politički obračun vodi se između Demokratske unije za integraciju (DUI) i ostalih političkih partija, koje uživaju podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading