UZ BLAGOSLOV IRINEJA: SNV Crne Gore inicira opoziv priznanja Kosova

Autor: Tanjug

Svet

28.04.2018

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz blagoslov patrijarha Irineja, mitroplita Amfilohija, poslanika opozicionog Demokratskog fronta i velikog broja intelektualaca, Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore pokrenulo je inicijativu za ponišenje odluke o priznanju kosovske nezavisnosti putem referendum.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Dao blagoslov: Patrijarh Irinej

U saoštenju Srpskog nacionalnog veća dostavljenom medijima se navodi da će ovu inicijativu predati novoizabranom predsedniku Crne Gore, Milu Ðukanoviću, kada preuzme mandat u parlamentu.

Jedan narod

Blagoslov patrijarha Irineja i podršku su dobili predsednik SNV Momčilo Vuksanović i Simon Ðuretić, a poglavar SPC im je tokom razgovora u Beogradskoj patrijaršiji rekao:


- Dajem blagoslov, i više od toga. Mi smo jedan narod. Niko ne spori crnogorsku državnost, ali podrška Albancima za otimanje Kosova i Metohije nije u skladu sa vekovnom istorijom Crne Gore i njenog naroda i naročito sa osećanjem njenih vladara vladike Petra Prvog, vladike Petra Drugog Njegoša i kralja Nikole koji su naše zajedničko Kosovo i Metohiju proslavili kao srpsku zemlju".

Prethodno su Vuksanović i Ðuretić na Cetinju blagoslov i podršku za istu stvar dobili od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

U petak su inicijativu SNV u Skupštini Crne Gore podržali i potpisali poslanici Demokratskog fronta. 

Inicijativu je,navodi se, podržao veliki broj intelektualaca, javnih, kulturnih i društvenih radnika iz Crne Gore, Srbije i regiona.


U obrazložeenju se, između ostalog navodi, da istorijski osnov za poništenje ove odluke leži u najdubljim tradicijama Crne Gore, te da je negiranjem tog istorijskog osnova Vlada Crne Gore "posredno poništila crnogorsku državnost".

Opterećeni odnosi

U SNV smatraju da je priznanje opteretilo odnose Crne Gore i Srbije i učinilo crnogorsku politiku krajnje protivnom Srbiji, što do sada nikad nije bio slučaj.

- Činjenica da pojedine države u svetu povlače priznanja tzv. države Kosovo, obavezuje Crnu Goru da u skladu sa takvim političkim opređeljenjem i navedenim razlozima bude i sama deo te inicijative - navodi se u saopštenju SNS. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading