HRVATIMA SMETAJU SRPSKE MUZIČKE ZVEZDE: Sproveli frapantno istraživanje, žigosali mlade koji slušaju turbofolk

Autor: Republika

Svet

29.04.2018

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest o zagrebačkom radiju Extra FM, koji bi od juna trebalo da pušta ekskluzivno narodnu muziku folk zvezda kao što su Aca Lukas, Jelena Karleuša, Seka Aleksić i Boban Rajović, naveliko popularnu u Hrvatskoj, malo koga nije zaintrigirala. Turbofolk je u Hrvatskoj kontroverzan muzički žanr.

RepublikaFoto: youtube.com/Zvezde Granda

Stoga se stihovi poput onih iz refrena pesme “Tri čaše” Milice Todorović, “Prvu pijem da započne noć, drugu pijem jer nisi više moj, treću čašu za ljubavi stare, za ljubavi nove sve čaše nek’ se slome”, mogu čuti iz brojnih klubova koji su, posebno sredom i vikendom, puni mladih. No, ko su ti mladi koji slušaju cajke? Ko su konzumenti turbofolka?

Isto pitanje zainteresovalo je i sociologe Krešimira Krolu, Svena Marcelića i Željku Tonković s Odeljenja za sociologiju Sveučilišta u Zadru, koji su sproveli istraživanje na uzorku od 2650 srednjoškolaca u šest najvećih gradova na Jadranu: Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku.

- Ako pogledamo sociodemografske karakteristike onih koji preferiraju turbofolk, može se stvoriti jasna statistička slika o tome ko će ga verovatnije slušati. No treba napomenuti da te kategorije nikad nisu apsolutne, nego da možemo ocrtati jedan tip koji će statistički verovatnije biti konzument turbofolka - ističu sociolozi, napominjući da je pre svega vidljiv uticaj roditeljske sredine.

Naime, manje je verovatno da će oni učenici čiji su roditelji visokoobrazovani slušati taj žanr od onih čiji su roditelji završili srednju školu ili niže.

Takođe, važno je i kakvom su muzikom i drugim kulturnim aspektima deca okružena prilikom odrastanja. Oni učenici i učenice čiji roditelji slušaju tradicionalnu i zabavnu domaću muziku imaju veće šanse da slušaju turbofolk od onih čiji roditelji slušaju stranu ili domaću muziku koja nije zabavnog tipa. 

RepublikaFoto: instagram.com/seka_aleksic

Istraživanje je pokazalo i da će oni koji vole turbofolk verovatnije svoj muzički ukus formirati u nekom obliku koji će uključivati domaće zabavne izvođače ili stranu komercijalnu pop muziku - statistički najbolje povezani žanrovi su domaća zabavna, te strana komercijalna muzika, dok je negativna povezanost sa žanrovima kao što su rock, jazz, klasična muzika, hip hop i reggae.

- U vrednosnom smislu učenici koji slušaju turbofolk verovatnije će biti desne orijentacije i vernici, te manje tolerantni prema manjinama i homoseksualcima, odnosno imaće viši indeks socijalne distance. To je ujedno i važan nalaz u kontekstu rasprava o turbofolku kao potencijalnom “zagađenju” hrvatske kulture. Statistički gledano, verovatnije je da će ga slušati oni koji se deklariraju kao domoljubniji i konzervativniji - naglašavaju sociolozi Krolo, Marcelić i Tonković.

Nadalje, turbofolk je više “ženski” žanr, više ga vole deca iz manjih sredina, a verovatnije je i da će ga manje slušati gimnazijalci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
bane

29.04.2018 12:35

Bravo za Hrvate[iako se sa njima u nicemu ne slazem osim u ovome] nacija koja ne zeli da im se deca obrazuju uz farme i ostale pornografije koje se plasiraju na udarnim stranama skoro svih novinskih izdanja i koji narod neponizavaju govoreci da nizi sloj [ne obrazovanih] slusa ove prostakluke jer gledajuci sve ove individue na farmama su dno dna i po kulturi i po obrazovanju i nije im mesto u novinama ni na televiziji ,nego u KUPLERAJU.

turbohrvat

29.04.2018 13:13

Zar je sramota priznati da ste Srbi katolici i da volite narodnjake. Pogledajte koliko je hrvatskih grupa i pevaca koji prepevase skoro sve narodnjake iz Srbije. Drugo, i sama Kolinda je izjavila da vise voli slusati narodnjeke. Trece, velika je razlika izmedju narodne i turbo folk muzike. Turbofolk je izmisljotina Sase Popovica, Brene i Slatkog greha cime je naneta ogromna steta nasoj narodnoj muzici i sumadijskoj dvojki.