ROGOBATNO: Stigao predlog za novo ime Makedonije

Autor: Tanjug, Republika

Svet

18.05.2018

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonska strana ponudila je novi predlog za rešenje spora oko imena u pregovorima sa Grčkom - "Republika Ilindenska Makedonija", javlja makedonski portal A1ON pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prema tim izvorima, novo ime mora da bude za opštu upotrebu, na čemu insistira Grčka.

Iako se do sada kao rešenje najviše pominjalo ime "Republika Gornja Makedonija", sagovornici A1ON tvrde da je "Republika Ilindenska Makedonija" predlog iz poslednjeg kruga razgovora dve strane. 

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je juče u Sofiji da je sa grčkim kolegom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, te da očekuje da će rešenje biti pronđeno u junu pre samita lidera EU.

- Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obe strane - rekao je Zaev ne precizirajući o kojoj je opciji reč.

Grčki premijer Aleksis Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vreme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rešenju višedecenijskog spora oko imena. 

Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dveju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading