DODIK SE OBRUŠIO NA AMERE: Predsednik RS otkrio o čemu će razgovarati sa Putinom!

Autor: sputniknews.com

Svet

23.05.2018

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz pomoć američke ambasade uloženo je šest miliona dolara za smanjenje ruskog uticaja u Bosni i Hercegovini, a još 12 miliona iz američkih izvora da bi se podržali njima podobni mediji u Republici Srpskoj, tvrdi predsednik RS Milorad Dodik pred odlazak na Peterburški ekonomski forum, gde će se u petak sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Milorad Dodik

Zahvalan je, kaže, što Rusija bitno doprinosi ukupnom ekonomskom stanju u Republici Srpskoj, a kroz angažman u rafineriji nafte i ulja podigla je čitav energetski sektor u Srpskoj na viši nivo. Kako dodaje, to je, između ostalog, i rezultat napora koji je od početka ulagao ruski predsednik da to bude uspešan projekat.

Prema rečima Dodika, sa ruskim predsednikom će i ovog puta razgovarati o ekonomskoj saradnji, ali i razmeniti mišljenja o regionalnim dešavanjima.

- Ovde se oseća ozbiljan pritisak zapadnih zemalja predvođenih pre svega SAD u pogledu lažne predstave o tome da je ovde prisutan negativni ruski uticaj. Tog negativnog ruskog uticaja, naravno, nema. Ali neki tamo mislioci koji su na Zapadu kreirali takav pristup samo u BiH imaju šest miliona dolara preko američke ambasade da bi uticali na smanjenje ruskog uticaja, plus 12 miliona dolara iz američkih izvora da bi se podržali njima podobni mediji u RS- precizira Dodik. 

Prema njegovoj oceni, takva situacija kreirana je u izbornoj godini s ciljem da se utiče na same izbore. S druge strane, dodaje on, Rusija se uopšte ne angažuje u tim pitanjima, "a oni koji ovde žele da kreiraju izbore, optužuju Rusiju za takvo delovanje".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Na podsećanje da je svojevremeno morao da objašnjava kako nije sa predsednikom Putinom razgovarao o secesiji Srpske, Dodik navodi da mu je čast da se sastane s ruskim predsednikom i da svaku priliku koja mu se pruži za to rado koristi, ali da tu nema nikakve tajne:

- Osnovni akcent svih razgovora je vezan za potrebu poštovanja međunarodnog prava, i to je ono što Rusija dosledno promoviše. Naravno da ruska strana ima interesa za stabilnost ovde i da je veoma upućena jer je i sama učestvovala u kreiranju i potpisivanju Dejtonskih sporazuma. I u tom pogledu, politika koju promoviše ruska strana je politika poštovanja međunarodnih sporazuma. To je i naša politika - kaže on.

S druge strane, podseća, Zapad je učinio sve da se ne poštuje međunarodni sporazum. 

- Ukinuli su značajne odredbe Dejtonskog sporazuma, sve pod plaštom potpuno lažne priče o izgradnji BiH kao države na neki drugi način -  upozorava Dodik, ističući da poštovanje "Dejtona" podrazumeva poštovanje svega što u njemu stoji, a to je da je BiH međunarodno priznata zemlja, a da je čine entiteti.

Rusija je, za razliku od zapadnih zemalja, dosledna u tom pogledu, i to je stav koji mi delimo, naglašava Dodik, uz opasku da nema nameru da se odriče dobre saradnje i razmene mišljenja sa ruskom stranom. On dodaje da će jedna od tema razgovora s Putinom biti i vojna neutralnost Republike Srpske.

- Upoznaću predsednika Putina sa našim opredeljenjem i odlukom koju je parlament doneo o vojnoj neutralnosti RS. Želim da mu do detalja predočim naše mišljenje o tome. Mi smo odlučili da u vojnoj neutralnosti pratimo Srbiju. Ne želimo uključivanje ni u kakve vojne saveze i NATO nije opcija u tom pogledu - zaključuje Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading