NATO od danas patrolira nebom CRNE GORE!

Autor: Tanjug

Svet

05.06.2018

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Borbeni avioni vazduhoplovnih snaga Italije i Grčke, u saradnji sa vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, počeće danas redovno patroliranje crnogorskim vazdušnim prostorom i njegovu zaštitu", saopštilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane.

RepublikaFoto: AP/V. GHIRDA
NATO avioni patroliraju crnogorskim nebom

Tim povodom, kao i povodom prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO, biće organizovana vežba prizemljenja "letilice-uljeza", prenosi RTCG.

Kako se navodi u saopštenju, zaštita vazdušnog prostora je jedan od "najznačajnijih oblika direktne koristi članstva" Crne Gore u NATO, a Crna Gora će od saveznika dobiti podršku u zaštiti vazdušnog prostora, kroz misiju NATO koja je neborbenog karaktera.

Misije kontrole vazdušnog prostora (tzv. air policing) imaju zadatak da štite nebo onih saveznika koji nemaju svoje vazduhoplovne snage, a širom Evrope trenutno postoji nekoliko ovakvih misija.

Avioni Italije i Grčke od 2009. godine štite vazdušni prostor Albanije, dok Belgija, Holandija i Luksemburg zajednički štite svoje vazdušne prostore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading