BIH IPAK POSTAJE CENTAR ZA MIGRANTE?

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.08.2018

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija doniraće Bosni i Hercegovini dodatnih šest miliona evra za podršku u upravljanju migracijskim tokovima, a ta sredstva nadovezuju se na iznos od 1,5 miliona evra koji je postao operativan u junu, kako bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbeglica i migranata.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Migrantski kamp

Kako je saopštila Delegacija EU u BiH sredstva EU će unaprediti kapacitete BiH za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, obezbediti smeštaj i osnovne usluge za izbeglice, azilante i migrante i osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica, prenosi Dnevni Avaz.


Kako list ocenjuje, to sve govori da se BiH, koja još nema nikakav plan izlaska iz krize, polako pretvara u centar za migrante, čime se uveliko obistinjuju tvrdnje austrijskih političara, pre svega premijera Austrije Sebastiana Kurca, koji je pre nekoliko meseci izjavio da "ilegalne migrante treba zaustaviti na spoljnim granicama EU i brzo vratiti u zemlje porekla, a ako to nije moguće, onda im treba ponuditi privremenu pomoć u centrima u sigurnim trećim zemljama".

Sa druge strane, ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je nedavno da ga ne interesuje novac EU za pravljenje migrantskih kampova u BiH. 

Od 2007. godine, Evropska komisija je pružila pomoć BiH u području migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona evra


Sekretar Centra za bezbednosne studije BiH Denis Hadžović kaže za Avaz da ta sredstva iz EU nisu za formiranje kampova nego za privremenu pomoć migrantima.

- Ovih šest miliona evra biće dovoljno da migrantima budu obezbeđeni uslovi, jer ide zima i hladnije vreme. Prave se platforme i na severu Afrike i ovde u okruženju. Albanija je bila nekako najviše targetirana kao sabirni centar za izeglice. Još govorimo o manjem broju migranata, dakle nekih 10.000 - ocenio je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading