GRUEVSKI ODBACIO SPEKULACIJE: Ni pre deset godina nismo pristali na promenu imena Makedonije

Autor: Tanjug

Svet

04.09.2018

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski odbacio je navode grčkog lista Katimerini, koji je pozivajući se na informacije Vikiliksa, objavio da su makedonske vlasti još 2008. prihvatile promenu imena te države u Republika Severna Makedonije i ocenio to kao "uzaludni pokušaj aktuelne vlasti" i "glupost".

RepublikaFoto: Tanjug/Ap
Nikola Gruevski

Ovo su beskorisni pokušaji vlade, a verovatno će ih biti još. Sada su u kampanji i slušaćemo različite gluposti. Jasno je zašto sam na sudu i zbog čega je ovo klasičan politički progon i mučenje - rekao je Gruevski na konferenciji za novinare. 

Katimerini je objavio juče da je Skoplje još 2008. pristalo da država promeni ime u Republika Severna Makedonija, pod uslovom da to uključuje priznavanje "makedonskog" jezika i nacionalnosti. 

Pozivajući se dokument američke Ambasade u Skoplju, koji je objavio Vikiliks, grčki dnevnik je naveo da je reč o poverljivom dokumentu pod imenom "Šta treba da urade Makedonci da reše spor oko imena", datiran je na 29. jul 2008. godine, a sastavio ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju Žilijen Milovanović. 

Dokument je pokazao da se ciljevi Makedonije nisu mnogo promenili u poslednjoj deceniji i da su u određenoj meri postignuti grčko-makedonskim sporazumom od juna ove godine. 

U prvom delu dokumenta spominje se da je Milovanović svoje zaključke predstavio nakon razgovora sa tadašnjim predsednikom i premijerom Makedonije Brankom Crvenkovskim i Nikolom Gruevskim, i naveo koji bi uslovi bili prihvatljivi za zemlju. 

Gruevski je novinarima rekao da ima niz nepravilnosti u radu Apelacionog suda po njegovoj žalbi na presudu kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog kupovine službenog vozila marke "mercedes". 

Plan je, prema njegovim rečima, bio da 7. septembra sud donese presudu i da bude uhapšen pre referenduma, 30. septembra. 

On je najavio da se sutra neće pojaviti na ročištu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading