I MATIS STIŽE U SKOPLJE: Lobira da Makedonci zaokruže "da" na referendumu

Autor: Tanjug

Svet

13.09.2018

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ministar odbrane Džejms Matis posetiće u ponedeljak, 17. septembra, Skoplje, da bi izrazio podršku SAD predstojećem referendumu o promeni imena. Kako je večeras objavila makedonska vlada, planirano je da se Matis u Skoplju sastane sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom posle čega će biti održana konferencija za novinare.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džejms Matis

Ranije ove nedelje Matis je najavio da namerava da otputuje u Makedoniju da bi izrazio podršku SAD predstojećem referendumu, koji će biti održan 30. septembra.

- Idem tamo da veoma jasno stavim do znanja da smo uz makedonski narod - rekao je nedavno Matis u Pentagonu.

Istovremeno je istakao da je zabrinut zbog mogućeg mešanja Rusije u proces referenduma u Makedoniji, prenosi MIA. 


- Takva vrsta problematičnog ponašanja koje je Rusija praktikovala od Estonije do SAD, od Ukrajine do Makedonije, uvek prilagođeno određenoj situaciji, uvek je izvan granica prihvatljivog, što se mene tiče - rekao je tada Matis. 

U Skoplju su danas boravili i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Ves Mičel.

Mogerini je pozvala Makedonce da izađe na referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom, koji bi mogao da omogući toj bivšoj jugoslovenskoj republici pristupanje Uniji i NATO-u.

Mičel je poručio da SAD snažno podržavaju Prespanski sporazum i to smatraju prilikom da Makedonija postane 30. članica NATO, naglasivši da je konačna odluka na glasačima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading