DODIK O PROVOKACIJAMA IZ PRIŠTINE: Vojničke čizme mogu da okače mačku o rep

Autor: Tanjug

Svet

23.09.2018

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srpske imao je poruku za Albance sa Kosova koji huškaju i prete da će "obuti čizme".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

Neposredno posle posete Banjaluci šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je obišao nedavno osveštane temelje srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra i razgovarao s rukovodstvom Srpske, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je opširni intervju za Sputnjik.

U okviru poruka koje je ruski ministar preneo ponovljeno je insistiranje na Dejtonskom sporazumu i celovitosti BiH. S druge strane, Dodik je više puta govorio o tome da pošto nije uspela Jugoslavija, ne može da uspe ni Bosna. Prema mišljenju predsednika Srpske, tu nema nikakve razlike.

Izvorni Dejton

- Nek se vrate na Ustav Dejtona. Mi nemamo nijedan problem s BiH. Razumem da je poruka koja dolazi od Lavrova: nemojte rušiti Dejton i ostaće Bosna, ako rušite Dejton, onda morate da dogovorite s tri naroda - naveo je Dodik i u jednom dahu nastavio:

- Dosad su rušili Dejton, a nisu konsultovali tri naroda. Ako hoćete da rušite, ima raznih perspektiva: da napravite unitarnu Bosnu i isterate sve Srbe iz BiH, ukinete RS, napravite zemlju kojom biste bili zadovoljni i kasnije naselite Arape. Mi Srbi podržavamo Dejtonski sporazum. Međutim, oni su to razvalili, napravili monstruma od BiH. Ono što smo videli od Zapada to je manipulacija sa kompromisom, vršili su pritisak da do tog kompromisa dođe. Nema kompromisa na silu, ne možete nam reći - mi smo završili s tim. Ako se Bosna ne vrati na izvorni Dejton, to je jasna poruka - podvukao je Dodik.

Povodom najavljenog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Dodik kaže:

- Kud ćete bolji povod nego da sretnete Putina. To je fenomenalan povod i treba ga uvek iskoristiti, kad god čovek ima priliku. Ranije smo pričali o tome da se nađemo negde krajem septembra, početkom oktobra. Finalizacija svih napora koje činimo zajedno jeste da uspostavimo što bližu saradnju, da analiziramo ono što smo dosad učinili i što treba da uradimo. Poštujemo ulogu Rusije na međunarodnom planu, na prostoru BiH - naveo je predsednik Srpske.

Dosta je bilo poniženja

Govoreći o provokacijama iz Prištine, Dodik je kategorično poručio:

- To mogu da obese mačku o rep. Nek se ne igraju sa snagom i odlučnošću Srba. Dosta je bilo tih poniženja. Srpski narod jeste tolerantan i izdržljiv, ali nikada nije bio spreman da izgubi svoje dostojanstvo - zaključio je Dodik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading