FIJASKO REFERENDUMA U MAKAEDONIJI: Niska izlaznost, zagovornici bojkota slave

Autor: Republika

Svet

30.09.2018

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uspeh referenduma u Makedoniji koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, po svemu sudeći doveden je u pitanje, a AP javlja da protivnici referenduma već slave na ulicama zbog slabog odziva birača na današnjem izjašnjavanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nisu izašli na referendum: Građani Makedonije

Pristalice bojkota okupili su se u Skoplju ispred Sobranja, raduju se i uzvikuju "Makedonija", prenosi američka agencija.

Tokom referendumskog dana nisu zabeležene veće nepravilnosti.


Do 18.30 sati glasalo je 34,09 odsto ukupno upisanih birača, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski na osnovu podataka sa obrađenih 84,43 odsto opštinskih izbornih komisija.

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a biće uspešan ako na njega izađe više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1), odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmanje 50 posto + 1 jedan mora da se izjasni "za" referendumsko pitanje.

Građani su se na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

Referendum nadgleda gotovo 12.500 posmatrača, od kojih su 493 iz inostranstva.

Slavi i Zaev

U prvom obraćanju po završetku glasanja, premijer Makedonije Zoran Zaev čestitao je građanima Makedonije na uspešnom referendumu.

- Uspeh je bio zajednički naše zemlje i naših građana. Borbu za evropsku Makedoniju nastavljamo u Sobranju i očekujem od VMRO-DPMNE da poštuje glas većine naroda u parlamentu. U suprotnom nemam drugog izbora nego da se ide na vanredne parlamentarne izbore - rekao je Zaev uz glasan aplauz pristalica u centru koalicije "Izađi Za evropsku Makedoniju“.

- Makedonija će biti članica NATO i EU! - dodao je Zaev.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading