Dodik u Istočnom Sarajevu otvorio "Srbiju"

Autor: Tanjug

Svet

05.10.2018

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Istočnom Sarajevu danas je otvorena bolnica "Srbija", čijom izgradnjom je uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana sarajevsko-romanijske regije.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Aktron
Glavna ulica u Istočnom Sarajevu

Novoizgrađeni bolnički kompleks otvorio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u prisustvu predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i premijerke Željke Cvijanović.

Otvaranju prisustvuje i delegacija Srbije u kojoj su izaslanik predsednika Nebojša Stefanović, koji je i potpredsednik vlade, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Ðorđević.


Predsednik Dodik je povodom otvaranja novog objekta rekao je da se izgradnjom bolnice "Srbija" zaokružuje period ogromnih napora uloženih kako bi Istočno Sarajevo rešilo gotovo sva vitalna pitanja infrastrukturnog karaktera.
Foto: Tanjug
Milorad Dodik

Podsetio je na veliku pomoć Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića Republici Srpskoj, rekavši da je sredstvima Vlade Srbije realizovano više projekata širom Republike.


Istakao je da mu je žao što Vučić danas nije u Istočnom Sarajevu.

Izaslanik predsednika Srbije Nebojša Stefanović pročitao je pismo koje je srpski predsednik Aleksandar Vučić uputio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.
Foto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović

Stefanović je nakon toga rekao je da je Srbija neraskidivo vezana sa Republikom Srpskom.

- 21 milion evra smo uložili u Republiku Srpsku i to nije pretnja nikome. Ona pokazuje da brinemo o građanima Srpske - istakao je on i zahvalio predsedniku Srpske na inicijativi da nova bolnica nosi ime "Srbija".

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izrazila je ponos uspešnim završetkom ovog projekta.

- Uspeli smo opet, kao i mnogo puta do sada, i pokazali da radimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku - istakla je ona i dodala da će bolnica "Srbija", kao savremena zdravstvena ustanova, služiti građanima i omogućiti zdravstevnim radnicima da rade u mnogo boljim uslovima.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Željka Cvijanović

Cvijanovićeva je zahvalila svima koji su verovali, ali i onima koji nisu verovali u ovaj projekat, istakavši da je najbitnije da je nova bolnica izgrađena.


Premijerka Srpske je naglasila da veruje u jaku Republiku Srpsku.

- Ne postoji mesto u našoj republici gde se ne gradi neki kapitalni projekat i to pokaazuje našu snagu - rekla je ona i poručila građanima da je nova bolnica zajednički projekat njih i vlasti.

Ona je istakla da je Istočno Sarajevo strateški važno za Srpsku.
Foto: Tanjug/J. PAP
Nedeljko Čubrilović

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su zaposleni u staroj bolnici heroji, jer su uprkos teškim uslovima rada, pružali uvek dobre zdravstvene usluge.

- Nadam se da će ova regija sa ovim novim objektom imati najbolju zdravstvenu uslugu - rekao je Čubrilović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je naziv bolnice izraz zahvalnosti Srbiji za pruženu podršku.

- Na primeru ove bolnice vidi se naše znanje, upornost i sposobnost da realizujemo misuju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović o stavaranju bolje budućnosti za Srpsku - rekao je Bogdanić obraćajući se prisutnima.

Foto: Tanjug
Milorad Dodik

U izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu uloženo je više od 54 miliona KM. Sagrađena je po najvišim evropskim standardima, pre predviđenog roka, i savremeno je opremljena.

Bolnica je naziv dobila u znak zahvalnosti Srbiji za lečenje građana sarajevsko-romanijske regije u ratnom i poratnom periodu, kao i za stalnu podršku i doprinos u edukaciji zdravstvenih radnika s ciljem razvoja zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva.

Ova zdravstvena ustanova povezana je sa prethodno izgrađenim i opremljenim ambulantnim delom-Poliklinikom i čini kompleks od oko 15.000 metara kvadratnih, sa oko 210 bolničkih kreveta

Nova bolnica podeljena je na funkcionalni i stacionarni deo i raspolaže sa svim medicinskim specijalističkim službama, kao što su odeljenje neurologije, onkologije, oftalmologije, odeljenje za bolesti uha, grla i nosa, pulomologije, urologije, interno odeljenje, odeljenje nefrologije, pedijatrije, hirurgije, ginekologije, kao i porodilište sa odeljenjem neonatologije.

Nova bolnica ima i odelenja intenzivne i poluintenzivne nege, kao i centralnu laboratoriju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading