Plenković se pravi lud: Sa Srbima pričajte o ratnim zločinima, ne sa mnom

Autor: Tanjug, Republika

Svet

14.10.2018

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su protesti u Vukovaru održani zbog nezadovoljstva Plenkovićevom vladom, hrvatski premijer okreće priču u svoju korist i naravno opet je okrivio Srbe za probleme u njegovoj državi, koje sam očigledno ne zna da reši.

RepublikaFoto: Tanjug
Andrej Plenković

Naime, on je povodom protesta u Vukovaru zbog, kako su organizatori naveli, "nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina", izjavio da je "tema procesuiranja ratnih zločina kontinuirani deo dijaloga sa Srbijom".

Hina prenosi da je Plenković, na pitanje novinara da li će možda zbog jučerašnjeg protesta biti promena u odnosima sa Srbijom, odgovorio i da je ta tema "deo između ostalog i politike koju Srbija treba da ispuni u okviru Poglavlja 23 kroz pregovore" sa EU.

Navodi se da je hrvatski premijer kazao da "u ime Vlade i svih institucija može da kaže da je pitanje ratnih zločina, njihovo nezastarevanje, nužnost istraživanja i na kraju i procesuiranja, trajni zadatak svih tela koja su za to nadležna, pre svega policije, Državnoga tužilaštva, a onda i sudova".


Hina prenosi da je Plenković poručio da "ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i da je to zadatak kojim te institucije treba da se bave".

Plenković je upitan kako komentariše jučerašnji protest u Vukovaru, čije je održavanje inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zbog "nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina".

- Brojni su procesi do sada već dovedeni do kraja, a neki još traju. Međutim, sigurno ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i smatram da je to zadatak kojim te institucije treba da se bave - naveo je Plenković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading