Dodik odbio susret sa ambasadorom Austrije u Sarajevu

Autor: Tanjug

Svet

07.11.2018

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izabrani srpski član Predsedništva BiH i odlazeći predsednik RS, Milorad Dodik, odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pamerom, jer je, kako mu je poručio u pismu, kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik odgovorio u pismu:  Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH

- Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje sa državom koju izuzetno poštujemo i sa kojom smo hteli da sarađujemo - istakao je Dodik u pismu upućenom Pameru nakon što je austrijski diplomata zatražio sastanak sa njim.

Dodik je naveo da Republika Srpska i on lično imaju veliko poštovanje za državu Austriju i godinama su činili sve da imaju dobru saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju. 


- Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH - ističe Dodik.

Dodik, koji je odlazeći predsednik RS, ističe i da je austrijski diplomata samo pre nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera, koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnuti.

- Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu - upitao je Dodik ambasadora Austrije

Predsednik RS-a je naglasio da je austrijski diplomata otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava. 


- Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam primoran da odbem susret sa Vama, a po dolasku na dužnost člana Predsjedništva BiH o Vašem radu u Sarajevu upoznaću sve relevante državne organe Austrije - naveo je Dodik i još jednom izrazio duboko poštovanje prema državi Austriji sa kojom, kako kaže, Republika Srpska, uprkos naporima ovog diplomate, sarađuje i, nadao se, sarađivaće i dalje, a posebno, kako je naveo, nakon Pamerovog odlaska.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading