Pokušali da ubiju Merkelovu?!

Autor:

Svet

30.11.2018

22:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avion kojim je nemačka kancelarka Angela Merkel putovala na samit G20, koji je u petak počeo u argentinskoj prestonici Buenos Ajres, vraćen je na aerodrom u Kelnu nakon što je sat vremena po poletanju utvrđen veliki kvar na elektronskim uređajima. Nemački i svetski mediji, ali i mnogi teoretičari zavere, nakon objave vesti odmah su počeli da spekulišu o mogućem atentatu na kancelarku i njenog ministra finansija Olafa Šolca, koji se s njom nalazio na letu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Iako je kasnije utvrđeno da kvar nije bio posledica kobne sabotaže, brojni teoretičari zavere na društvenim mrežama spekulišu da nemačka vlada krije da je u stvari kvar bio delo političkih protivnika Merkelove, ne isključujući i delo terorizma.

Nemački list Velt objavio je da je odluka o okretanju i vraćanju aviona erbas A340 doneta nakon jednog sata po poletanju, a stručnjaci tvrde da je postojala velika verovatnoća da se letelica sruši negde u Severnom moru.

- Nemački istražitelji odmah po sletanju aviona u Keln počeli su sa proverom da li su tehnički problemi aviona izazvani bilo kakvim kriminalnim činom - prenose nemački mediji, dodajući da su nemački istražitelji usmerili svoje radnje na otkrivanje pravog uzroka kvara u svim pravcima među kojima nije bila isključena i sabotaža.

15 sati traje let do Buenos Ajresa

 

 

Za to vreme, izvori bliski istrazi utvrdili su da je navodno u pitanju bio kvar na elektronici.

- Elektronski kvar uzrokovao je tehničke probleme zbog kojih je avion nemačke vlade, kojim je kancelarka Angela Merkel krenula na samit G20 u Argentinu, bio primoran da u četvrtak uveče prinudno sleti - saopštio je juče portparol nemačkih vazduhoplovnih snaga. Prema rečima neimenovanog zvaničnika, kvar je bio u jednoj od razvodnih kutija.

- Uzrok je bila elektronska distribuciona kutija - rekao je neimenovani portparol.

Međutim, list Špigl piše da je do problema došlo u celokupnom komunikacionom sistemu vladinog aviona, što je dovelo do ozbiljne vanredne situacije, zbog čega je, kako navodi, posada morala da prizemlji avion uz korišćenje satelitskog telefona. To, tvrde stručnjaci, ukazuje da je problem bio mnogo veći i da je uz redovno servisiranje to trebalo da bude izbegnuto.

Merkelova leti iz Madrida

Iako nije uspela da stigne na vreme u Argentinu, nemačka vlada odmah je organizovala drugi let. Kako je saopštila kancelarija nemačke kancelarke, nakon kvara na letelici, Merkelova je u petak sa manjom delegacijom, u kojoj je i ministar finansija Olaf Šolc, drugim vladinim avionom stigla u Madrid, odakle su komercijalnim letom poleteli za Buenos Ajres, gde je očekuju sastanci sa svetskim liderima u okviru samita G20.

Mnogi političari ginuli u nesrećama
2010. Avion sa članovima poljske delegacije na putu ka obeležavanju 70 godina od masakra u Katinskoj šumi u Rusiji srušio se prilikom sletanja na pistu u Smolensku, a tada je poginulo svih 96 članova posade među kojima i tadašnji poljski predsednik Leh Kačinski sa suprugom Marijom. U Poljskoj je tada proglašena devetodnevna žalost, a Poljska je to proglasila najtragičnijim danom u posleratnoj istoriji te zemlje.
2004. Tadašnji makedonski predsednik Boris Trajkovski poginuo je takođe u avionskoj nesreći kada se njegova letelica u kojoj su se nalazili članovi makedonskog državnog vrha srušio u Bosni i Hercegovini. Prema izveštaju, avion se tada spustio ispod dozvoljene visine zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a piloti nisu poštovali standardnu proceduru da zbog toga slete na drugi aerodrom.
1999. U avionskoj nesreći poginuo je i sin ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija Džon Kenedi džunior, koji je sam upravljao letelicom. On je leteo sa suprugom Karolinom i sestrom od strica Roberta Kenedija Rori, a avion se srušio u Atlantski okean.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading