Francuski predsednik Makron: Poštujem proteste, ali ne tolerišem nasilje

Autor: Tanjug

Svet

01.12.2018

22:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se današnji talas nasilja i vandalizma u Parizu ni na koji način ne može opravdati i da nema nikakve veze sa mirnim ispoljavanjem legitimnog gneva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

- Ništa ne opravdava napade na bezbednosne snage, pljačkanje prodavnica, paljenje javnih ili privatnih zgrada, pretnje prolaznicima i novinarima ili uništavanje Trijumfalne kapije - rekao je Makron na konferenciji za novinare u Buenos Ajresu, gde učestvuje na samitu G20.

Oni koji čine nasilje, istakao je francuski predsednik, samo žele da šire haos, prenosi Rojters.

- Oni izneveravaju ciljeve za koje tvrde da streme ka njima. Biće identifikovani i pozvani na odgovornost pred sudom zbog svojih postupaka. Uvek ću poštovati proteste, ali nikada neću prihvatiti nasilje - poručio je predsednik Francuske, prenose francuski mediji.

 

 

Makron je rekao da će sazvati sastanak visokih ministara čim se vrati u Pariz sutra ujutro, kako bi razgovarali o tome kako odgovoriti na nasilje.

Tokom današnjih protesta "žutih prsluka" zbog povećanja cena goriva i poreza, na kojima su se pojavili i izgrednici koji su pravili nerede, mnogi automobili su zapaljeni i prevrnuti, razbijani su izlozi prodavnica, uništavani ulični objekti...

Uprava pariske policije je saopštila da je, prema najnovijim podacima, 270 osoba uhapšeno na današnjim protestima u Parizu, dok je 110 ljudi povređeno, među kojima 17 policajaca, prenose francuski mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading