Pada vlada u Parizu?! Ameri ruše Makrona jer se mnogo osilio

Autor:

Svet

06.12.2018

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon apsolutnog uspeha pokreta Žutih prsluka, čiji su demonstranti prethodnih dana pariske ulice doslovno pretvorili u pravo bojno polje zbog najavljenog poskupljenja goriva, vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona nalazi se pred neizbežnim kolapsom. Prvobitni Makronov entuzijazam naglo je splasnuo posle krvavog bilansa sukoba građana sa policijom u kojima je stradalo troje ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prvi čovek Francuske zato je brže-bolje odlučio da koriguje ranije čvrste stavove i odlučio da najavljeno poskupljenje goriva potpuno stavi van dnevnog reda.

Takva promenljiva, bojažljiva i nedosledna politika "malog Bonaparte", kako ga mnogi podrugljivo nazivaju, učinila je da njegov rejting doživi istorijski pad.

Le Mer: Ako treba da ubrzamo smanjenje taksi, bilo to za kompanije ili domaćinstva, ja sam za

Naime, nakon što je premijer francuske Eduar Filip juče izjavio da je vlada odlučila da trajno izbriše ideju o povećanju cene goriva iz Makronove agende, opozicija je osetila slabost vladajuće strukture i sada zahteva izglasavanje o poverenju vlade.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Levica koja je inicijator toga zajedno sa ostalim opozicionim partijama mogla bi u roku od 48 časova da sruši sve Makronove snove o tome da postane novi apsolutni vladar Evrope - prenose vodeće svetske agencije podsećajući da je Makronova podrška spala na istorijski minimum od 18 odsto.

 

 

A da se strah uvukao u kosti funkcionera na Jelisejskim poljima, potvrdio je i francuski ministar finansija Bruno le Mer, koji je izjavio da je spreman da smanji takse u svakom trenutku ukoliko njih prate i smanjenja potrošnje.

Levica bi mogla u roku od 48 časova da sruši sve Makronove snove o tome da postane novi apsolutni vladar Evrope

 

- Ako treba da ubrzamo smanjenje taksi, bilo to za kompanije ili domaćinstva, ja sam za - kazao je Le Mer, čija je vlada do juče samouvereno najavljivala suprotnu politiku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ipak, u pozadini organizacije protesta, najverovatnije se kriju i interesi stranih sila, pre svega SAD i šefa Bele kuće Donalda Trampa, koji ne žele da dozvole da Evropa dobije novog snažnog lidera.

Kao prvi pik Vašingtona, tvrde analitičari, na udaru se našao upravo Makron, čija arogancija kao da je dobila krila najavom nemačke kancelarke Angele Merkel da će se povući sa čela svoje partije, a time i Nemačke.

 

Jovanović: Vašington stoji iza protesta

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović smatra da Amerika ima nameru da ruši Makrona.

- Neko jeste imao interes da saplete Makrona, koji je došao maltene niotkuda i iskoristio osrednju politiku svojih prethodnika da postane čovek budućnosti. Pre svega, Amerika ima interes da ga sruši jer ona sapliće sve koji se uzdižu, pogotovo što ne dozvoljava Evropi da govori svojim glasom, a Makron je to pokušao. Tu su i drugi koji vole da vide Evropu udaljenu od Amerike, ali ipak ne potpuno osamostaljenu i jaku - rekao je Jovanović za Srpski telegraf i podsetio da su SAD svojevremeno kada su želele da ruše Šarl de Gola izvele studente na ulice.

 

Raspoređuju 89.000 policajaca zbog novih protesta

Francuski premijer Eduar Filip zbog najavljenih novih protesta u subotu izjavio je da će vlada rasporediti 89.000 pripadnika policije na ključna mesta u gradovima kako bi sprečili dalje nerede. On je još izjavio uoči novih protesta i da je spreman da učini dodatne ustupke radnicima. Naime, on je najavio da će uvesti povećanje zarada radnicima sa najnižim primanjima i time potvrdio strah od eskalacije protesta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading