Žuti prsluci osnivaju stranku: Na izborima 2020.

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.01.2019

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žaklin Muro spada u glavne i umerene aktere protestnog pokreta "Žuti prsluci“ u Francuskoj, a njena nova stranka trebalo bi da izađe na lokalne izbore 2020. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protest "žutih prsluka"

Za list "Figaro" Muro kaže da je njen cilj da se Francuzima ponudi još jedna opcija tako što će se njen pokret razlikovati od tradicionalnih političkih pokreta. 

"Les Émergents", izraz koji se teško prevodi, a označava onekoji streme, iznenada se pojavljuju, nadolaze, jeste radno ime pokreta, preneo je Dojče vele.

Žaklin (51) kaže da je sve još na samom početku, da statut nije gotov, ali da bi sve trebalo da se obavi što brže, te da bi naredne godine nova politička formacija trebalo da izađe na lokalne izbore.


Moro je hipnoterapeutkinja i radi honorarno. Kaže da ne bi htela sama po svaku cenu da bude u partijskom rukovodstvu. 

- Kao u svakoj partiji, biće glasanja. Svejedno je da li ću to biti ja ili neko drugi, to nije važno - kaže Moro. 

Njoj je, dodaje, važno, da okupi ljude protiv nasilja i oko poštovanja za institucije.

Ona želi "nove i konstruktivne ideje za zemlju". 

Važno joj je, kaže, da se povede borba protiv klimatskih promena i da se ljudi okrenu protiv "kulta potrošačkog društva".

Muro je postala poznata kada je jednom video-porukom pozvala Francuze da uzmu žuti prsluk i stave ga iza vetrobranskog stakla, kako bi izrazili protest protiv povećanja cena benzina i uvođenja ekološkog poreza. 

Na društvenim mrežama njen video je pregledan šest miliona puta.


Iz Bretanje je i spada u umereno krilo "Žutih prsluka“. 

Više puta je pozivala na uzdržavanje od nasilja i na pregovore s vladom. 

Kao predstavnica "slobodnih žutih prsluka“ krajem prošle godine dobila je pretnje smrću od "anarhista kojima se manipuliše“ zato što je protiv nasilja i za pregovore.

Kada je Makron odustao od povećanja cena goriva i ispunio zahteve demonstranata, ona je bila ta koja je izgovorila čuvenu rečenicu: "Mislim da je odluka doneta prekasno“.

 

 

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading