Rusija će 2020. biti jača ekonomija od Nemačke i Britanije

Autor:

Svet

18.01.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je juče boravio u zvaničnoj poseti predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, 18 godina nakon što je preuzeo kormilo najveće države na svetu, svojom politikom uspeo je da rusku privredu popne na peto mesto svetske ekonomske liste najuspešnijih zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Naime, u analizi multinacionalne banke Standard o dugoročnim prognozama rasta svetske privrede predviđa se da će ruski finansijski i ekonomski sistem već 2020. poraziti čak i trenutno dve najmoćnije sile u Evropi - Nemačku i Britaniju.

Takođe, predviđeno je da će Kina do 2030. smeniti ekonomiju SAD sa prvog mesta svetske liste najmoćnijih.

Jha: Zbog rasta cena nafte ruska ekonomija će nadmašiti negativan efekat sankcija Vašingtona

- Do 2020. će se pored Kine među prvih pet nacija sveta nalaziti SAD, Indija, Japan i Rusija - navela je Madhur Jha, istraživač Standarda.

Kako je naglasila, ruska ekonomija se prošle godine povećala 1,6 odsto, a ta zemlja imala je relativno nisku i stabilnu inflaciju i povećanje proizvodnje nafte uprkos pooštrenim ekonomskim sankcijama sa zapada.

- Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozu za rast ruskog BDP u 2019. na 1,8 odsto - piše u izveštaju Standarda.

1,6 odsto je porasla ruska ekonomija prošle godine

Osim toga, istaknuto je da je ruska ekonomija toliko jaka i samostalna da će rast cena svetske nafte imati izuzetno pozitivan uticaj na rusku ekonomiju, koja će usled toga nadmašiti svaki eventualno negativan efekat sankcija koje je Moskvi uveo Vašington.

U međuvremenu, zvanični podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazali su da je najveća ekonomija u Evropi, Nemačka, naglo usporena 2018. Ona je, naime porasla samo 1,5 odsto u 2018, što je najsporija stopa rasta od 2013.

Trenutno prvih pet ekonomija po BDP

  • SAD - 19,4
  • Kina - 12,3
  • Japan - 4,8
  • Nemačka - 3,67
  • Britanija - 2,62

*u hiljadama milijardi dolara

- Realno je očekivati da ekonomija koja je pokazivala stalni rast u jednom trenutku naglo padne - navode stručnjaci govoreći o situaciji u Nemačkoj i objašnjavaju da je situacija sa opadanjem snage britanske ekonomije apsolutno očekivana s obzirom na aktuelnu dramatičnu krizu u vezi sa Bregzitom.

- Vlada velika neizvesnost na tržištu Britanije, funta slabi, a investicija je sve manje - objašnjavaju analitičari. Inače, po vrednostima BDP, Rusija se u ovom trenutku nalazi na 11. mestu u svetu, ali to će se, kako se očekuje, ubrzo promeniti.

Stope nezaposlenosti i prosečna godišnja zarada

  • SAD 4% 55.000 evra
  • Kina 4% 6.000 evra
  • Nemačka 3,4% 42.000 evra
  • Britanija 4,1% 43.000
  • Francuska 9,3% 40.000
  • Rusija 4,7% 4.000 evra

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading