Tramp bi u trku s Rusijom, pa Pentagonu predstavio plan! Laserima iz svemira rušićemo neprijatelje

Autor:

Svet

18.01.2019

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki lider Donald Tramp rešio je da uđe u još žešću trku s Ruskom Federacijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom kada je u pitanju razvoj strateškog naoružanja objavivši plan da će SAD u svemiru rasporediti lasere za uništavanje projektila svih neprijatelja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

To je otkrio u svom dugoiščekivanom planu za novu raketnu odbranu Amerike, koji je juče predstavio u Pentagonu.

- Plan se zasniva na tome da se u svemir postave ultrasenzitivni senzori za rano detektovanje projektila, čime se daje prostor da ih američke snage obore mnogo pre nego što dođu do mete. Takođe, ideja je da svemir bude opremljen i laserskim sistemima najnovije generacije, protiv kojih će svi sadašnji sistemi odbrane biti nemoćni - otkrio je neimenovani zvaničnik Bele kuće za CNN, naglasivši da je prostor van orbite Zemlje ključni sledeći korak raketne odbrane.

Zvaničnik SAD: Prostor van orbite Zemlje ključni je sledeći korak razvoja američke raketne odbrane

- Podrazumeva se, u pitanju su istraživanja i mnogi projekti su tek u fazama razvoja - naglasio je on.

Inače, Trampov plan raketne odbrane najavljivan je već nekoliko puta, a šef SAD je tvrdio da će ga predstaviti još u januaru 2017, nedugo nakon ulaska u Belu kuću. Međutim, on je, primećuje CNN, uporno odlagan, "sve dok pritisak Rusije nije postao prejak".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom cele 2018. govorio o novom strateškom oružju svoje zemlje, kom ništa neće moći da parira, zbog čega je Tramp očigledno shvatio da i on mora nešto da menja. Putin nam je jasno poručio da su sve postojeće američke snage apsolutno nemoćne pred njegovim supersoničnim sistemom "Avangard" - napominje američki servis i podseća da se u SAD poslednji put o novom sistemu raketne odbrane govorilo 2010, u vreme administracije Baraka Obame, ali da nije mnogo učinjeno na njegovom unapređenju.

- Plan je sad aktuelizovan jer se pretnja po Ameriku značajno povećala u odnosu na period od pre devet godina, a tu se, pre svega, misli na rastuću pretnju iz Rusije i Kine - piše CNN i podseća da je ranije Tramp obećavao i da će dokument objaviti u februaru 2018.

Inače, Tramp je u Pentagon došao u pratnji potpredsednika Majka Pensa, savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona i mnogih visokih vojnih zvaničnika.

SKANDAL Na naslovnici "Tramp podneo ostavku"

Vašington post s naslovnom stranom na kojoj je glavna vest da je predsednik Donald Tramp podneo ostavku izazvala je pravu buru u Vašingtonu nakon što je u stotinama primeraka taj list podeljen ispred Bele kuće. Kako se ubrzo ispostavilo, u pitanju su bile lažne novine iako ni po čemu na prvi pogled nije moglo da se kaže da je to tako. Zbog toga je uredništvo pravog Vašington posta moralo da reaguje i izda saopštenje da oni nisu odštampali takvu "prevaru".

Uprkos reakciji medija, mnogi Amerikanci koji su dobili primerak s vešću o Trampovom odlasku doživeli su veliko iznenađenje, pogotovo što se ona pojavila u listu poznatom po kritikama na račun predsednika. Međutim, kada su građani pročitali tekst u kom se navodi da je šef Bele kuće ostavku saopštio napisavši je na maramici i ostavivši u Ovalnom kabinetu, postalo je jasno da sa tom informacijom nešto nije u redu. Osim toga, u tekstu je navedeno da su sve evropske zemlje odbile da pruže azil Trampu, te da je on "utočište našao kod Rusa, na Krimu".

Rusija lansira Obzor-R

U trenutku dok iz SAD stižu vesti o unapređenju vojnih snaga širenjem na svemir, iz Rusije se oglasio direktor raketno-kosmičkog centra Progres Dmitrij Baranov, koji je otkrio da je njegova zemlja spremna za lansiranje prvog satelita za radarsko osmatranje Obzor-R. Planirano je da bude poslat van Zemljine orbite na leto 2020, a očekuje se da će omogućiti dobijanje slika s preciznošću do jedan metar.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ni reči o Trampovom zdravlju

Bela kuća ni juče nije komentarisala spekulacije američkih medija, pre svega Politika, da je Donald Tramp možda bolestan jer je u periodu od 10. do 14. januara na desnoj nadlanici nosio flaster. Podsetimo, mediji su otišli toliko daleko da su naveli kako on možda boluje od raka te da na tom mestu preko igle prima hemioterapiju.

Teroristi prete predsedniku Amerike

Ekstremisti El Šababa, bliski Al Kaidi, koji su u utorak izveli krvoproliće u kenijskoj prestonici Najrobiju i tamo u hotelskom kompleksu ubili 21 osobu, među kojima i Amerikanca Džejsona Spindlera, saopštili su da je njihov čin osveta Americi zbog izmeštanja ambasade SAD u Jerusalim. Podsetimo, to se dogodilo na proleće 2018. na insistiranje Donalda Trampa, čime je Amerika priznala Jerusalim za prestonicu Izraela i time uvredila muslimanske vernike širom sveta.

S druge strane, veruje se i da je teroristički napad na restoran u sirijskom gradu Manjib, koji se dogodio u sredu i u kom je ubijeno četvoro američkih državljana, u stvari maslo ISIS. Ta teroristička organizacija, naime, želi da pokaže Trampu da nije poražena, što je on rekao prilikom saopštenja odluke o povlačenju američkih snaga iz Sirije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading