Ameri provalili Putinove tajne! Evo zbog čega su Rusi uhapsili špijuna Velana

Autor:

Svet

22.01.2019

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državljanin Pol Velan (49), koji ima i papire Britanije, Irske i Kanade i koji je 28. decembra uhapšen u Moskvi zbog optužbi za špijunažu, kod sebe je prilikom privođenja imao fleš-memoriju s državnim tajnama Ruske Federacije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Kako se veruje, među podacima koje je prikupio nalazili su se i oni iz domena ruskog nuklearnog oružja, ali i liste pripadnika tajnih službi Ruske Federacije, posebno onih koji su zaduženi za ličnu bezbednost predsednika Vladimira Putina.

To je obelodanjeno juče, na dan kada se prvi put od privođenja Velan pojavio pred moskovskim sudom. On je tamo ponovo negirao optužbe na svoj račun i molio za milost, tvrdeći da je u Rusiju dolazio kao turista, te da ne razume u potpunosti zbog čega je uhapšen.

 

 

Njemu je, uprkos tome, produžen pritvor najkraće do 28. februara, a ruski mediji podsećaju da mu, ukoliko bude osuđen, preti i do 20 godina robije. 

- Moj klijent Velan imao je poverljive podatke na fleš-memoriji, ali je on mislio da su one dostupne javnosti. Njega zanima Rusija, on je obučeni kulturni stručnjak, ima prijatelje u toj zemlji. Zato nije iznenađenje da je zainteresovan za informacije o kulturi. Očekivao je da će dobiti informacije koje su dostupne javnosti, ali je iz nekog razloga dobio tajne i čak nije imao vremena ni da ih prekopira sa fleša - tvrdio je juče advokat optuženog Vladimir Žerebenkov i otkrio da je pravni tim pregledao oko pet odsto sadržaja sa fleš-drajva.

Veze sa Rusijom

  • Velan je navodno prvi put putovao u Rusiju 2006. "kako bi iskusio postsovjetsku eru u Moskvi i Sankt Peterburgu
  • njegov brat je rekao kako je on voleo da putuje po celom svetu, ali da mu je Rusija posebno prirasla za srce zbog prijatelja odande
  • mnoge od njih je upoznao preko ruske društvene mreže VKontakte, slične Fejsbuku, na kojoj je profil imao čak 13 godina
  • navodno se neko pod njegovim imenom ulogovao na VKontakte na dan kada je on uhapšen u Moskvi
  • američki mediji pišu da je Velan najmanje četiri puta boravio u Rusiji 

Advokat, međutim, nije želeo da otkrije o kakvim informacijama i državnim tajnama je reč, ali je neimenovani izvor iz obaveštajnih krugova Ruske Federacije istakao za ruski portal Rosbalt da su u pitanju veoma osetljivi podaci.

- Velan se tokom boravla u Moskvi sreo s ruskim državljaninom kog je ranije pokušao da vrbuje da za američke interese prikuplja informacije o ruskim obaveštajnim agencijama i njihovim zaposlenima. Tokom susreta je dobio fleš-drajv sa podacima o važnim ruskim ljudima - preneo je juče CNN. 

Velanu juče produžen pritvor najkraće do 28. februara, iako on tvrdi da je nevin 

Inače, Velan je juče tražio da bude oslobođen uz kauciju, a u pitanju je čovek koji je bio američki marinac. Prema pisanju Vašington posta, služio je dva puta u Iraku 2005. i 2006, a 2008. je otpušten nakon što je osuđen po nekoliko tačaka optužnice u vezi s krađom 10.000 dolara.

Vašington traži pravedno suđenje

Portparolka američke ambasade u Moskvi rekla je ruskim medijima da američke vlasti pažljivo prate slučaj Pola Velana, kao i da SAD stalno pozivaju Rusiju da sledi međunarodni zakon i održi brzo, pravedno i transparentno suđenje.

Interesantno je da ni u jednom trenutku Rusija nije kritikovana sa Zapada zbog hapšenja bivšeg američkog marinca. 

Po hapšenju u Rusiji, njegova porodica je rekla kako on nema veze sa špijunažom, te da je u Moskvi boravio zbog venčanja prijatelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading