Lavrov razotkrio svetu šta Amerika sprema u Venecueli: Maduru preti sudbina Gadafija i Huseina!

Autor:

Svet

29.01.2019

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države započele su otvorenu politiku svrgavanja vlasti u Venecueli i predsednika Nikolasa Madura radeći to po istom scenariju kao nekada u Iraku i Libiji, kada su slomili režime Sadama Huseina i Muamera el Gadafija, upozorio je juče čitav svet ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nikolas Maduro

Njegove reči došle su nakon što su planetu obišle fotografije američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona na kojima se jasno vide njegove beleške o planu Vašingtona da u susedstvo Venecuele, Kolumbiju, Amerika pošalje 5.000 vojnika. To je, kako je Lavrov ocenio, jasan pokazatelj da šef Bele kuće Donald Tramp namerava da tim snagama sprovede invaziju na naftom bogatu latinoameričku zemlju i silom ukloni s puta Madura, koji već godinama odoleva pritiscima SAD da zagospodare venecuelanskim naftnim poljima.

- Vašington krši sve moguće norme međunarodnog prava i mi smo veoma uznemireni zbog toga. Još jednom naglašavam, mi shvatamo da su Sjedinjene Američke Države započele politiku nezakonite promene režima. Osim toga, opozicioni lideri u Venecueli dobijaju direktne instrukcije od Vašingtona šta da rade - poručio je Lavrov i naglasio i da najnovije američke sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, kojima su blokirana njena sredstva u vrednosti od sedam milijardi dolara, zapravo predstavljaju pokušaj Vašingtona da konfiskuje sredstva Venecuele.

Foto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Tokom protesta ubijeno 40 osoba?

Portparol UN za ljudska prava Rupert Kolvil tvrdi da je broj žrtava nedavnih antivladinih nemira u Venecueli mnogo veći od 16, kako se dosad verovalo. On je, naime, mišljenja da je stradalo 40 osoba, od kojih su 26 ubile provladine snage, dok je pet poginulo u racijama na kuće, a 11 tokom pljački. Prema njegovim rečima, između 21. i 26. januara uhapšeno je više od 850 osoba, uključujući 77 dece, od kojih su neka imala 12 godina.

12 pod direktnom kontrolom vojske koja podržava Madura

RepublikaFoto: AP/Evan Vucci
Džon Boltin, savetnik za Nacionalnu bezbednost

Podsetimo, uvođenje novih sankcija saopštili su u ponedeljak uveče Džon Bolton i američki ministar finansija Stiven Mnučin. Kako su najavili, te mere obuhvatiće zamrzavanje bilo kakvih sredstava koje PDVSA ima pod američkim jurisdikcijama, kao i zabranu Amerikancima da posluju s tom firmom. Takvu politiku SAD Lavrov je nazvao sramotnom.

Lavrov: Nove američke sankcije venecuelanskoj kompaniji PDVSA su pokušaj Vašingtona da konfiskuje sredstva Venecuele

- Nažalost, Amerika ima iskustva s takvim nezakonitim postupanjem s tuđim novcem. Takva zamrzavanja desila su se svojevremeno i Iraku, Libiji, Iranu, Nikaragvi, na Kubi i Panami. U većini slučajeva ova zamrzavanja su u suštini rezultirala konfiskacijom sredstava tuđe vlade. Isto to sada rade i britanske vlasti zaplenom i, zapravo, konfiskacijom zlatnih rezervi Venecuele, koje se čuvaju u Londonu - ocenio je ministar spoljnih poslova Rusije.

RepublikaFoto: AP/Rodrigo Abd
Huan Gvaido

7 milijardi dolara vrednost sredstava koja su SAD blokirale venecuelanskoj naftnoj kompaniji PDVSA

Poteze Amerike juče je komentarisao i sam Maduro, koji je ponovio da nikada neće popustiti pod pritiscima, te da ima podršku vojske, koja mu neće okrenuti leđa. On je, takođe, optužio SAD da pokušavaju da nezakonito preuzmu američku naftnu rafineriju "Citgo", jedinicu koja pripada PDVSA. Takođe, Maduro je na engleskom poslao direktnu poruku američkom predsedniku.

Plesao i svirao ne mareći za pretnje Amerike

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je, uprkos krizi u zemlji, prisustvovao skupu za mlade u prestonici Karakasu i tom prilikom svirao bubnjeve i zaplesao salsu sa suprugom. Međutim, zapadni mediji to su odmah iskoristili da ga žestoko napadnu kako se veseli "dok mu zemlja klizi u propast".

- Trampe, ne mešaj se u stvari Venecuele! Dalje ruke od nas - pretećim tonom rekao je venecuelanski lider, koji je prošlog maja na izborima izabran za drugi mandat.

Maduro zapretio šefu SAD na engleskom: Trampe, ne mešaj se u stvari Venecuele! Dalje ruke od nas!

Foto: Tanjug/AP
Sadam Husein

Njegovu pobedu, ipak, SAD ne priznaju, pa su tako prošle nedelje za prelaznog predsednika priznale aktuelnog šefa parlamenta Venecuele opozicionara Huana Gvaida. Rusija je ranije i taj potez ocenila kao nameru Amerike da u Venecueli izazove dvovlašće, koje bi dovelo do krvavog građanskog rata. Podsetimo, na sličan način odvijale su se krize i u mnogim drugim državama, među kojima su najdrastičnije bile u Iraku i Libiji. Lideri te dve zemlje brutalno su ubijeni, Amerika je iz njih uzela šta je želela, a one su ostale uništene.

Foto: youtube.com/Journeyman Pictures
Gadafi

32 ministarstva ima venecuelanska vlada

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Vašington post: Tramp lično spremio Gvaida za rušenje Madura

Američki list Vašington post potvrdio je višednevne spekulacije svetske javnosti da je venecuelanski opozicionar Huan Herardo Gvaido (35), kog su SAD priznale za prelaznog predsednika njegove zemlje, u stvari američki projekat za rušenje Nikolasa Madura. Post je, naime, objavio da je Gvaido još u decembru tajno prokrijumčan u Vašington kako to ne bi saznale Madurove službe, a kako bi dobio instrukcije šta će i kako raditi u narednom periodu. Za njegovog glavnog savetnika u Americi je lično Donald Tramp imenovao iskusnog operativca Bele kuće Eliota Abramsa (71). U pitanju je čovek koji je radio još za Ronalda Regana i bio upleten u tadašnju aferu "Irangejt". U ruskom ministarstvu spoljnih poslova su Abramsovo imenovanje protumačili kao da Vašington uspostavlja direktnu upravu nad događajima u Venecueli. Takođe, neposredno nakon što se Gvaido samoprozvao novim predsednikom, uprkos tome što je to i dalje Maduro, sa njim se čuo američki državni sekretar Majk Pompeo. Podsetimo, mladi Gvaido se školovao u Vašingtonu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading