AMERIKA POZVALA EVROPU DA PRIZNA GVAIDA ZA PREDSEDNIKA

Autor: Republika/agencije

Svet

31.01.2019

20:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke vlasti pozvale su danas evropske zemlje da slede primer SAD i priznaju lidera opozicije Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Huan Gvaido

- Veoma nas je ohrabrila rezolucija Evropskog parlamenta koja priznaje Huana Gvaida za privremenog predsednika - izjavila je neimenovana zvaničnica američkog Ministarstva inostranih poslova i dodala da je više od 20 zemalja već priznalo Gvaida.

Prema njenim rečima, SAD ohrabruju sve vlade u Evropi da podrže narod Venecuele i prelaznu vladu, i priznaju lidera opozicije.

Vašington je priznao Gvaida istog dana, 23. januara, kada se on sam proglasio za privremenog predsednika države na protestu u Karakasu.

EU je tada saopštila da će preduzeti "nove mere" ako izbori u Venecueli ne budu raspisani "u narednim danima".

Španija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija su predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru dale "osam dana" da raspiše izbore, ili će u suprotnom priznati Gvaida za "predsednika" koji će organizovati izbore.

Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju prema kojoj priznaje Gvaida i pozvao sve članice EU da to isto učine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading