Makron potajno priprema referendum zbog "Žutih prsluka"?

Autor: Tanjug

Svet

03.02.2019

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da bi se izvukao iz krize nastale zbog protesta antivladinog pokreta "Žuti prsluci", francuski predsednik Emanuel Makron razmatra mogućnost referenduma, a čak sve ozbiljnije razmišlja da glasanje organizuje baš na dan izbora za Evropski parlament, 26. maja, piše "Žurnal di dimanš".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Pozivajući se na neimenovane visoke izvore, francuski list kao opipljiv dokaz za takav scenario navodi da je kancelarija za izbore pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja je zadužena za organizovanje glasanja, krajem ove sedmice kontaktirala štamparije kako bi bila spremna za "dan D", ako šef države potvrdi taj datum.

Unapred je, navodi se, rezervisan papir namenjen za "izborni materijal", to jest koverte i listići što, kako ocenjuje JJD, nagoveštava da će propisni tender biti raspisan u narednim nedeljama, čim Jelisejska palata da zeleno svetlo.


Ako je verovati pojedinim bliskim saradnicima predsednika Francuske, ostalo mu je još svega nekoliko dana da "pritisne dugme", te će morati da odluči brzo - za manje od nedelju dana.

Prema istom, neimenovanom izvoru na koji se JJD poziva, mogućnost da se referendum održi 26. maja je "veoma velika".

Makron je u četvrtak novinarima rekao da o referendumu "treba razmisliti", ali francuski list tvrdi da je, zapravo, njegovo razmišljanje o tome skoro već završeno.


Organizovanjem referenduma 26. maja, vlada bi pokušala da sebi poboljša rejting odmah nakon objavljivanja zaključaka velike nacionalne debate, što bi trebalo da se dogodi 9. i 16. marta u generalnim skupštinama sačinjenim od građana izvučenih žrebom, zaključuje francuski nedeljnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading