Rat na pomolu! Putin raspoređuje nuklearke na Kubi!

Autor: informer.rs, Republika

Svet

04.02.2019

22:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik razmatra da otvori vojnu bazu u karipskoj zemlji, nadomak SAD, nakon što je Vašington poništio Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa, koji je bio na snazi još od 1987.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin razmišlja da rasporedi nuklearne projektile na Kubi. To bi, prema rečima ruskih zvaničnika, mogao da bude odgovor na to što je Vašington u subotu poništio Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji je imao sa Moskvom još od 1987. 

Nova hipersonična raketa

Član Javnog saveta pri ruskom ministarstvu odbrane Igor Korotčenko kaže da bi kao prioritetne mere trebalo razmatrati mogućnost pregovora s rukovodstvom Kube o otvaranju ruske vojne baze na "Ostrvu slobode" u Sjenfuegosu.

- U prvoj etapi to bi mogla da bude vojnomornarička baza, u kojoj bi se nalazile ruske dizel i višenamenske nuklearne podmornice, opremljene krstarećim raketama "kalibar", a kasnije i "kalibrom M" - rekao je Korotčenko.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

I sam Putin nije isključio opciju razmeštanja raketa na Kubi. On je naveo da Rusija obustavlja primenu Sporazuma INF i naglasio da sa SAD i njihovim predsednikom Donaldom Trampom o tome više nema pregovora.

- Učinićemo sledeće. Odgovorićemo istom merom. Američki partneri su objavili obustavu učešća u Sporazumu INF i mi ćemo takođe obustaviti primenu - rekao je Putin na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova Sergejem Šojguom i Sergejem Lavrovim.

Putin: Nećemo raditi ništa prvi

Putin je naveo da Rusija neće prva postaviti rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi pre nego što to SAD urade, a naročito ne u Evropi.

- U novonastaloj situaciji postojeći raketni kompleksi SAD u Evropi biće prioritetni ciljevi za ruske sisteme, uz primenu svih raspoloživih mogućnosti oružanih snaga u oblasti savremenog raketnog i visokopreciznog naoružanja - rekao je Putin.

Zbog novonastale situacije, ruski predsednik je najavio početak rada na razvoju nove hipersonične rakete srednjeg dometa, koja se lansira sa zemlje, što je dosad Sporazumom INF bilo zabranjeno.

- Amerika je objavila radove istraživanja i razvoja njihovih zabranjenih raketa i mi ćemo učiniti isto. Saglasan sam sa predlogom ministarstva odbrane da razvijemo hipersoničnu raketu srednjeg dometa koja se ispaljuje sa zemlje - rekao je Putin, dodavši da je završena ključna faza proba strateških podvodnih dronova sa nuklearnim naoružanjem "posejdon".

Prema rečima analitičara, upravo bi te nove ruske hipersonične rakete srednjeg dometa, koje se ispaljuju sa zemlje, i "posejdon" mogli da se nađu na Kubi.

- Nove ruske rakete brže od zvuka imaće domet od 500 do 5.000 kilometara i biće ispaljivane sa zemlje, što je dosad Sporazumom INF bilo zabranjeno. Ukoliko se te rakete nađu na Kubi, cela teritorija SAD bila bi na meti ruskih raketa - kažu eksperti.

Prema njihovim rečima, Putin će za početak, dok nova hipersonična raketa ne bude gotova, sigurno na Kubi razmestiti sistem "iskander M" i projektile 9M729, zbog kojih je Amerika optužila Rusiju da krši sporazum INF i navodno zbog toga poništila dogovor.

RepublikaFoto: twitter.com/veteranstoday
Sergej Lavrov

Lavrov: SAD ugrozile stabilnost u svetu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da je povlačenje SAD iz Sporazuma INF dodatno ugrozilo stratešku stabilnost u svetu.

- Vašington je ignorisao ponudu Moskve da pregleda krstareću raketu zbog koje SAD tvrdi da je prekršen sporazum. Amerika je prekršila taj sporazum tako što je u Rumuniji rasporedila presretače raketa, koji koriste lansere sa mogućnošću ispaljivanja krstarećih raketa sa zemlje - naveo je Lavrov.

On je dodao da je ugrožen još jedan ključni sporazum o kontroli naoružanja, Novi START, koji ističe 2021. godine.

- To su projektili dometa 490 kilometara, što je 10 manje od onoga što je sporazumom bilo zabranjeno. Kuba je udaljena samo 165 kilometara od Floride, koja bi se u slučaju razmetanja ruskih raketa na Kubi našla u dometu 9M729 - navode stručnjaci. 

"Kalibar" pravo rešenje

Oni dodaju da su za rusku mornaričku bazu na Kubi za početak pravo rešenje rakete "kalibar", koje imaju domet do 2.500 kilometara i u skladu su sa svim sporazumima jer se ispaljuju sa mora, a ne sa zemlje.

- Kasnije bi tamo mogli da se nađu i dronovi "posejdon". Oni mogu da postave nuklearnu bombu jačine 100 megatona u bilo koju američku pomorsku bazu i unište neprijateljske brodove i podmornice - kažu stručnjaci. 

Postavljanje ruskih raketa na Kubi izazvalo bi novu krizu, poput one koja se dogodila u oktobru 1962. Tada je Sovjetski savez postavio balističke rakete na Kubi kao odgovor na američki pokušaj invazije te karipske zemlje 1961. i razmeštanje projektila u Italiji i Turskoj. Napetost je trajala od 16. do 28. oktobra, kad je postignut dogovor da SSSR skloni svoje rakete sa Kube, a SAD iz Turske, kao i da se Amerika više nikad ne usudi na napadne Kubu. U tom periodu svet je bio najbliži trećem svetskom ratu. Tenzije su bile ogromne, samo je trenutak falio da jedna od velikih sila napadne onu drugu, nešto slično kao što se dešava i sada. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nenad

05.02.2019 10:43

Jednom nedeljno rat, dva puta oruzije od kog je NATO na kolenima i dnevna doza Rusije.