Cirkus u SAD: Tramp uvodi vanredno stanje zbog zida na granici sa Meksikom

Autor: Tanjug

Svet

14.02.2019

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp proglasiće vanredno stanje u zemlji da bi obezbedio finansiranje izgradnje planiranog zida prema Meksiku, preodčeno je večeras iz Bele kuće.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Da bi mu to pošlo za rukom on treba da potpiše akt granične bezbednosti kako bi sprečio blokadu vlade, ali i da preskoči Kongres i iskoristi vojne fondove za zid - navedeno je u saopštenju.

Glavni čovek republikanaca u Senatu Mič Mekonel najavio je Trampov plan neposredno pre nego što je trebalo da otpočne glasanje oko kompromisnog zakona koji je ranije uspostavljen. Svakako, taj akt bi prvo morao da prođe glasanje.

- Predsednik ponovo ispunjava svoje obećanje da će nam izgraditi zid, zaštiti granicu i obezbediti našu veliku zemlju - navela je u saopštenju Sara Sanders, portparolka Bele Kuće, pa dodala da će on "preduzeti i druge poteze poput proglašenja vanrednog stanja da bi se postarao da se zaustavi humanitarna kriza i problem nacionalne bezbednosti na granici".

Kompromisni akt podrazumeva 1.3 milijarde dolara finansija za graničnu bezbednost, u šta spadaju i barijere, ali ne dozvoljava da novac ide prema izgradnji zida.

 

 

Kada je predsednik SAD ranije ove godine upozorio da je spreman da proglasi vanredno stanje usled situacije sa izgradnjom zida, neki republikanci su izneli verovanje da bi to samo moglo da postavi opasni presedan. Ipak, danas je Mekonel naveo da podržava Trampovu odluku, pa rekao da "predsednik preduzima akcije bilo kojom metodom kojom zakonski može da bi pospešio svoje napore oko bezbednosti granice".

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi već je nagovestila da bi od demokrata mogao da stigne zakonski izazov ukoliko bi se Tramp odlučio na neki vanredni potez.

- Razmotrićemo naše opcije i spremiti se da odgovoriomo na njih. Znam da republikanci nisu u potpunosti složni oko te teme, ma šta ovako izgovarali. Ako predsednik može da proglasi vanredno stanje oko nečega od čega je on stvorio "hitan slučaj", odnosno oko iluzije koju želi da sprovede, onda samo zamislite šta bi predsednik koji ima drugačiji vrednosni sistem mogao da donese Amerikancima - rekla je Pelosi, piše "Bi-Bi-Si".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading