Putinovo tajno oružje onesposobilo 32 broda SAD

Autor:

Svet

21.08.2017

20:46 >> 19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska armija poseduje tajno oružje koje neprimetno može da onesposobi neprijateljske sisteme i razori njihovu elektroniku, a da pritom ne upotrebi direktnu silu.

RepublikaFoto: www.profimedia.rs
Rusi zbunili američke brodove misterioznim oružjem

To je obelodanio Sputnjik, tvrdeći da je Moskva 22. juna misterioznim napadom bukvalno onesposobila čak 32 američka broda u Crnom moru, onemogućivši im da održe kurs plovidbe ometanjem navigacije i davanjem pogrešnih informacija o drugim plovilima.

Kako je istaknuto, obe zemlje su taj incident tajile jer je za Ameriku to predstavljalo ogroman skandal, a Rusiji, s druge strane, nikako ne odgovara da se o njenim adutima mnogo raspreda u javnosti.

Sputnjik navodi da je američkoj floti globalni pozicioni sistem (GPS) pokazivao netačne podatke o položaju brodova, a da američkim generalima u tom trenutku nije bilo jasno šta se dešava. Međutim, navodno je u trenucima incidenta u okruženju primećena ruska flota.

Pao sistem

- Američkom ratnom brodu koji je bio u vodama kod Novorosijska GPS je pokazivao da se nalazi kod međunarodnog aerodroma Gelendžika, mestu na kopnu udaljenom čak 32 kilometra od mora. Još 20 brodova u blizini takođe je dovedeno u zabludu, a flota nije mogla da otkrije razloge kvara. Postojala je pretpostavka da su uređaji postali beskorisni zbog nekog spoljnog uticaja - navodi austrijski magazin Standard, a prenosi Sputnjik.

- Ruske specijalne službe i vojska koriste GPS spufing - davanje lažnih podataka o koordinatama za navigacione instrumente. To je veoma snažno oružje u elektronskom ratu. Praktično je nemoguće predvideti napad na vojnu tehniku i dronove. Promena podataka je neprimetna do poslednjeg trenutka, a onda već bude kasno. GPS, koji je razvila američka vojska, koriste i građani u kolima, kompjuterima, pametnim telefonima... Signali koji su nam postali dostupni veoma su osetljivi na spoljni udar - upozoravaju stručnjaci i podsećaju da postojanje ruskog oružja dokazuju i nedavni incidenti u Moskvi, kada su se vozači žalili na to da su im otkazali GPS, dok su kontrolne table poludele.

- Stručnjak za IT Grigorij Bakunov ispričao je za svoj pokušaj testiranja sistema u blizini Kremlja. Kad je merio snagu GPS i signala, primetio je anomaliju u centru grada. Signali su znatno oslabili i pretpostavio je da su ometači instalirani u Kremlju i da mogu da ugase sisteme i zamene podatke jer je njegova lokacija bila pomerena 30 kilometara. Bakunov je istakao da satelit može da "ubije" i mali uređaj - prenose mediji.

Oslabili signali

Vojni eksperti ističu da će i piloti NATO morati da budu veoma oprezni tokom letova jer njihovi navigacioni sistemi GPS mogu da ih odvedu na potpuno druga mesta od nameravanih. Pored toga, ti sistemi se koriste i za navođenje rakete prilikom lansiranja, što izaziva još veću bojazan u američkoj vojsci.

Podsetimo, ruski mediji su i pre nekoliko godina pisali o tome da je vojska Rusije razvila tehnologiju koja može da neutralizuje neprijateljske avione u radijusu od 5.000 kilometara. Navodno je ruski avion testirao to oružje 2014. na američkom razaraču "Donald Kuk", i to u Crnom moru. Međutim, Pentagon je negirao te navode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading