Boris Džonson o Bregzitu: Novi referendum o Bregzitu izazvao bi bes javnosti

Autor: Tanjug

Svet

02.03.2019

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji šef britanske diplomatije i vatreni zagovornik Bregzita Boris Džonson kritikovao je danas Evropsku uniju, navodeći da nije jasno ko je vodi niti kao "izbaciti određenu kopilad". Džonson, takođe, tvrdi da bi novi referendum o izlasku Britanije iz EU izazvao "bes" naroda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonsonn

- Moj prigovor EU nije da njome rukovode stranci. Problem je što mi zapravo ne znamo ko je vodi - rekao je Džonson na konferenciji u Nju Delhiju. 

On je dodao da ne bi mogao da identifikuje osobe koje su zadužene za institucije EU niti da objasni šta oni rade, preneo je Politiko.eu. 

- Nemam ideju kako izbaciti određenu kopilad. Ne kažem da su oni kopilad. Ali milioni i milioni ljudi u Velikoj Britaniji nemaju ideju kako sistem funkcioniše. Potpuno je odsečen od njih - rekao je Džonson. 

Bivši ministar spoljnih poslova smatra da bi drugi referendum o Bregzitu bio nemoguć jer bi, kako navodi, javnost bila "apsolutno besna zbog ideje da mora da ponovo o tome glasa". 

Džonson je prošle godine napustio vladu britanske premijerke Tereze Mej u znak protesta protiv predloga njenog sporazuma za izlazak Britanije iz EU, koji predviđa da Britanija privremeno ostane u carinskoj uniji EU dok se ne reše problemi sa irskom granicom. 


Portparol britanske premijerke ranije je najavio da bi glasanje u parlamentu o sporazumu o Bregzitu moglo tehnički da se dogodi pre ili 12. marta.

Lider britanskih laburista Džeremi Korbin rekao je da će laburisti podržati novi referendum o EU, nakon što su članovi parlamenta odbacili njegov alternativni plan o Bregzitu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading