MNOGI SE PROTIVE: Putin hoće ruski internet, odvojen od ostatka sveta

Autor: bloomberg.com/b92.net

Svet

06.03.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je proteklih nekoliko godina, malo-pomalo, uvodila sve stroža pravila za upotrebu interneta. Iako je njena kontrola daleko od kineske, velike informatičke kompanije moraju da se prilagode i poštuju ruske zakone ili rizikuju izbacivanje iz zemlje. Čini se, međutim, da bi u Kremlju mogli da odu i korak dalje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin svesrdno podržava predlog zakona nazvanog "Suvereni internet", koji bi zapravo udario temelje za stvaranje ruskog interneta. Tačnije, ukupni saobraćaj u ruskom sajber prostoru bio bi kontrolisan iz glavnog kontrolnog centra. 

Tako bi mogli da se blokiraju ili cenzurišu "neposlušni" korisnici interneta, ali i da se vrši nadzor i kontrola koje se informacije objavljuju i gde. 


Iz Kremlja se pravdaju argumentom da to predstavlja odbrambeni odgovor na novu američku kibernetičku strategiju, koja dozvoljava preduzimanje ofenzivnih mera protiv Rusije i drugih zemalja iz kojih dolaze sajber napadi ili pretnje. 

Tako bi RuNet - kako bi se novi internet zvao, mogao da nastavi da funkcioniše čak i kada bi SAD pokušale da uvedu digitalnu izolaciju Rusije

Međutim, protiv ovog predloga su i korisnici i provajderi interneta, koji smatraju da to baš i nije najbolje rešenje. Korisnici upozoravaju da bi uvođenje RuNet-a ograničilo njihove i tako ograničene slobode, dok operateri ističu da bi gradnja takvog alternativnog interneta stajala milijarde rubalja. 


Stručnjaci za internet bezbednost upozoravaju da bi stvaranje takvog centralizovanog RuNet-a Rusiju učinilo još ranjivijom, zbog toga što bi postojalo jedno centralno mesto koje bi trebalo napasti pa da ceo ruski internet prestane sa radom. 
Foto: pixabay.com
Ilustracija

Oni, takođe, ističu da bi sistemi za nadzor i filtriranje sadržaja, koje bi trebalo rasporediti po RuNet-u, mogli da doprinesu usporavanju protoka informacija. I to ne samo u Rusiji, već i u ostatku sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading